Община Ботевград има намерение да постави общо 6 повдигнати пешеходни пътеки на 3 основни пътни артерии – бул. „Цар Освободител“, бул. „България“ и ул. „Славейков“. Това съобщи на днешния брифинг с местните медии кметът Иван Гавалюгов.


„Във връзка с шофирането с неразумна скорост по улиците на Ботевград, на база наблюдения на служители на отдел „Контрол по сигурността и обществения ред“, както и по сигнали на граждани, до края на месец юли ще поставим шест повдигнати пешеходни пътеки по възлови пътни артерии на града. Две от тях ще са по бул. „Цар Освободител“, една по средата на отсечката между улиците „Стамболийски“ и „Рила“, другата – на мястото на съществуващата пътека пред Сариевския блок. Имаме намерение да изградим и две повдигнати пътеки по бул. „България“. Те ще бъдат разположени в участъка от кръстовищата с улиците „Стамен Панчев“ и „Г. Раковски“. Другите две пътеки ще положим на ул. „Славейков“. Тази улица е широка и предразполага недобросъвестните шофьори да минават с висока скорост по нея. Двете изкуствени препятствия ще бъдат поставени в отсечката между ул. „Бузлуджа“ и бул. „3-ти март“. – съобщи кметът Гавалюгов.


По думи на градоначалника една от основните причини за поставянето на тези препятствия за намаляване на скоростта е и повишената концентрация на пътно-транспортни произшествия по тези улици. „Поставяме тези повдигнати пътеки с идеята да прекъснем дългите прави участъци и възможността за развиване на високи скорости“ – добави той.