Проект: „Коридори на културното наследство – инструмент за устойчиво развитие на трансграничния регион България-Сърбия”. Проектът е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България – Сърбия 2014-2020.
На заключителна пресконференция вчера бяха представени извършените дейности по проекта.
Най-важната част  за българската страна бе реновираването на античната крепост Боровец, която се намира над село Разлив. Дейностите включваха консервация, експониране и социализация на културно-историческия обект.
В рамките на проекта бе извършена  цялостна консервация на разкритите структури на части от крепостните стени, кула, два входа на крепостта, основи на жилищни сгради, пещ за обработка на желязо и други.
Поставени са 17 информационни табла, които разказват историята на „Боровец”. Тя започва от 5 и 4 –ти век преди Христа, тъй като по билото на хълма са разкрити следи от тракийско поселение. Към средата и втората половина на 3 века крепостта е  построена и е служила за убежище при опасност, а през 4,5 и 6 век вече става постоянен център за обитаване с функции на укрепено селище.
На част от информационните табла има QR-кодове. Ако бъдат сканирани от постетителите, те могат да видят като добавена реалност как е изглеждала кула на крепостта и  жилищна сгради в „Боровец” през античността.

 „Реализирането на проекта  всъщност е една отворена порта към древното културно наследство и част от трансграничните културни коридори България-Сърбия по оста Правец-Сурдулица” – заяви  директорът на ИМ Правец Таня Борисова.
„Боровец” е една от малкото проучени антични и късно-антични крепости в България. Това дава сериозно основание да бъде включена в националния маршрут за културен туризъм.
Кметът на Разлив Наталия Георгиева изрази задоволството на жителите на селото, че след реновирането на крепостта „Боровец” тя ще привлича все повече туристи не само от региона, а и от страната. И това би спомогнало и за развитието на селото.
На пресконференцията вчера присъстваха и представители на Културния център в сръбския град Сурдулица, които са партньори по проекта.