Парламентът забрани продажбата на райски газ на деца


По предложение на омбудсмана Диана Ковачева парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места (изключение се прави за медицината и за хранително-вкусовата промишленост). Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха приети единодушно на първо и второ четене в едно пленарно заседание.


Промените предвиждат забрана за продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ. Въвежда се и административнонаказателна разпоредба при нарушение на забраната за продажба - глоба за физическите лица от 800 до 1 500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1 500 до 3 000 лв.


Чрез отдел „Контрол по сигурността и обществения ред“ Община Ботевград ще засили контрола по спазването на забраната за продажба на райски газ на непълнолетни лица. Това заяви кметът на общината Иван Гавалюгов на днешния брифинг с местните медии.


„Както и преди сме коментирали, общинските служители без съдействието на полицията почти нищо не могат да направят. Те нямат правомощията да изискват документи за самоличност на гражданите, да извършват проверки вътре в заведенията и ред други, както го правят полицаите. Проблем също е и хроничния кадрови недостиг на нашето районно управление. Преди няколко дни Общината отново се обърна към ръководството на РУ с молба в петък и събота да бъде засилено полицейското присъствие в централната градска част и в частност около дискотеките. Ще положим всички усилия, според нашите възможности, компетенция и правомощия, да осъществяваме контрол и да предпазим нашите деца от всички изкушения и пороци, които днешното време им предлага“ – коментира кметът.