Исторически музей - Ботевград получи като дарение бебешка количка от преди 50-те години на миналия век. Инициативата за дарението е на д-р Марияна Горгачева. Иначе бебешката количка е била притежание на родителите на съпруга й д-р Людмил Петров, които са починали.


Спаска и Петър Петрови – и двамата стоматолози по професия, започват професионалния си път от силистренските села. От Силистра е семейството на съпругата. Тя произхожда от богат тамошен род. Впоследствие се преместват в Радотина, където си построяват къща в имот, който е собстеност на бащата на д-р Петър Петров. Професионалната им кариера продължава в Ботевград. 


С помощта на тази количка семейство Петрови са отгледали трите си деца – двама сина и една дъщеря. Синовете тръгват по пътя на родителите си, но избират други специалности. Това са лекарите Лъчезар Петров и Людмил Петров. А дъщерята Юлияна става учителка.    


Чрез своята страница в социалната мрежа екипът на музея благодари на дарителите  - д-р Горгачева и семейството й, и се ангажира количката да се превърне в атрактивна част от експозицията. Тя е изработена от дървесина и желязо, има амортисьори. 


Снимка: Исторически музей - Ботевград