По-късно днес във Врачешкия манастир пристигат за поклонение мощите на Свети Лука Кримски /Войно- Ясенецки/, съобщи архиерейският наместник отец Борис. Те ще останат до утре по обяд, когато ще бъдат пренесени във Видин.


Мощите пристигнаха в България на 16 август, донесени от Арголидски митрополит Нектарий Предварителната програма за престоя на реликвата у нас беше удължена заради големия интерес на християните към светеца.


Свети Лука Кримски е смятан за жив светия, бродещ между хората и помогнал на хиляди да се избавят от болките и болестите си. Свети Лука Кримски, за разлика от повечето светци, не е живял в някаква далечна, отдавна отминала епоха, а е човек от съвременния свят. Той е най-обикновен човек. Баща на 4 деца, хирург и художник.


Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. Интересен факт е, че професор Войно-Ясенецки създава своя собствена клетва, която завършващите студенти подписват заедно с Хипократовата. Същността на тази клетва е да се отнасяш към живота на човека като към Божий дар. Никога да не спираш в борбата за него и да обичаш своя пациент като близък роднина.


През 1921 г. свети Лука е ръкоположен за дякон, а само седмица по-късно и за йерей. Това обаче не го откъсва от хирургията и той продължава да практикува. Две години по-късно Валентин Феликсович Войно-Ясенецки приема монашеско пострижение и името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник. Приема и архиепископски сан в едни от най-тежките за Руската Православна църква времена на гонения и политически репресии.
 
Подобно на апостол Лука, чието име взема, Лука Кримски също е лекар, художник и писател. Оставя след себе си редица книги, посветени на медицината и на духовния живот. Една от най-популярните му и ценни работи е книгата „Дух, душа и тяло", както и неговите „Очерци по гнойна хирургия“. Свети Лука си отива от този свят на 25 май 1961 година.