На 4 и 5 септември в Берковица се проведе „БДМ ФЕСТ - VI Северозападен фестивал на духовата музика“. Организатори на събитието са Берковската духова музика и Община Берковица. Фестивалът е част от програмата на празненствата по повод 120 години от създаването на първата духова музика в града.


Фестивалът представя по атрактивен начин многогодишните традиции на този край в областта на духовите оркестри. Голямата балканска веселба се състоя на площад „Йордан Радичков“. Тази година участие взеха формации от България и чужбина.


През първия фестивален ден на сцената се изявиха:  Духова музика „Заедно“ – Троян, Монт мюзик - Монтана и Сръбски трубачи.


През втория ден участие взеха: Брас Бенд Ромален - Сандански, Гушанска духова музика и Берковска духова музика.


Специален гост на втората вечер бе Литаковската духова музика. Те представиха разнообразен репертоар, който включваше български народни хора, право, демятка, ганкино, както и модерна музика - Сръбски сплет (компилация от сръбски песни). Най-голямо впечатление на публиката направи изпълнението на нашумелия отново хит „Комбайна – вършачка“, който беше представен от техния певец и саксофонист - Веселин Любомиров.


Фестивалът завърши с „Дунавско хоро“, изпълнено от всички музиканти.


За участието си в „БДМ ФЕСТ - VI Северозападен фестивал на духовата музика“, ботевградските музиканти получиха грамота и плакет.


"Дуовата музика я има откакто свет светува, и неа никой не мое да я закрие. Ако мое да са закрие една държава, то и Дуовата музика тогива мое да са закрие. Защото всичко започва с музиката и свършва с музиката. Кога човек умре, пак с музика го изпращаме."


Йордан Радичков