88% от учениците пият алкохол, а 25 на сто от момчетата и 10 на сто от момичетата са се напивали над 15 пъти.

Тревожната статистика разкрива изследване на МБМД сред 2200 ученици от 7 до 12 клас в София. То е проведено в края на миналата година по поръчка на Столичната община, съобщи БНР.

Най-често употребяваният от тийнейджърите алкохол е бирата, но веднага след това се нареждат концентратите, виното и коктейлите.

73% посягат към алкохола веднъж месечно. 1/3 от момичетата и 40 на сто от момчетата пият по една бира, чаша вино или 50 мл концентрат дневно.

Учениците са достатъчно информирани за вредното влияние на алкохола, но въпреки това продължават да пият, коментира Мирослава Радева, директор на социологическата агенция.

Всеки пети тийнейджър признава, че е употребявал сънотворни, а всеки десети - успокоителни. 10% от анкетираните са пробвали комбинации от сънотворни, успокоителни и алкохол.

На всеки втори ученик в София е бил предлаган наркотик, като 3% твърдят, че са били принуждавани да го приемат.

Изключително висока е разпознаваемостта на различните наркотици сред младите - над 75% от тях знаят какво е марихуана, хероин, кокаин, екстази и амфетамин.

Най-често употребяваният наркотик е марихуаната - от 28%. 14 на сто са пробвали хашиш, а всеки десети - амфетамини и екстази.

Според анкетата 3/4 от учащите смятат, че наркотиците представляват проблем за страната, 68% - за града, а 52% - за училището, където учат. Тийнейджърите са запознати и с влиянието на хероина - според 82 на сто редовната му употреба носи риск за здравето.

Същото е отношението към употребата на екстази - 73% смятат, че е вредно, а 62% мислят същото за марихуаната. Според половината ученици обаче употребата на алкохол не крие риск за здравето.

Две трети от тийнейджърите между 7 и 12 клас в столицата пушат, а 1/3 от тях от тях - ежедневно, съобщи още Мира Янева от социологическата агенция МБМД.

В повечето случаи първата цигара е запалена под 16-годишна възраст, а при 1/3 от анкетираните - на около 10 години. Пушещите са повече сред момчетата - 66% срещу 58% момичета.

Данните от изследването сочат още, че знанията на учениците за наркотичните вещества се базират почти изцяло на видяното по филмите или на разкази на приятели и близки.

Като най-честа причина за употребата се посочва търсенето на удоволствие, любопитството, необходимостта да бъдат приети в групата или нуждата да се откъснат от действителността.