Над 25 ентусиасти участваха в прехода от местност „Желязна вода“ до пещера „Очите“ в село Липница, организиран от Общинско предприятие „Туризъм“. Разходката се състоя на 1-ви октомври /събота/ и бе част от инициативите на ОП „Туризъм“ по повод Световния ден на туризма. 


Групата тръгна от стартовата точка – местност „Желязна вода“ в 09:00 часа. Първата част на прехода включваше посещение на Голям Липнишки водопад /Скочи вода/, т. нар „Лунен календар“, Меча поляна и пещера „Водна пещ“. Поради не достатъчното количество валежи в този сезон, водопад „Скочи вода“ бе пресъхнал. 


Вторият етап от прехода обхвана три от най-атрактивните пещери в района –„Проходна“, „Очите“ и „Козарника“. 


Общинско предприятие „Туризъм“ изказва благодарност към водача на групата – Момчил Узунов и към всички туристи, които взеха участие в прехода. 


Припомняме, че по пътеката към пещера „Очите“ има изключително стръмен участък, през който следва да се преминава с повишено внимание и не е подходящ за деца. Районът е естествено местообитание и на змии от вида Пепелянка, като в рамките на прехода, групата се натъкна на 3 броя. Влечугите не са опасни, ако не бъдат застрашени.


Призоваваме желаещите да посетят района на пещера „Очите“ по собствена инициатива, да бъдат добре подготвени и бдителни!