От началото на акцията срещу неправилно паркиране, която започна в началото на този месец, служителите от отдела по обществения ред са съставили около 75 фиша за налагане на глоби и 20 констативни протокола за домуване на товарни автомобили след 20 часа до 6 часа сутринта. Общата сума възлиза на около 3 500 лева. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на днешния брифинг с медиите. 


“За пореден път мога да кажа, че голяма част от жителите на Ботевград са осъзнали необходимостта и целесъобразността да не паркират върху тротоарите без да имат конкретна и ясна причина. Мога да посоча редица положителни примери. Един от тях е улица “Божко Божилов“, по която съвсем спокойно  могат да се разминават не просто два автомобила, а два тежкотоварни автомобила. Тя е улица с първостепенно значение за Ботевград. Единият от тротоарите е с достатъчна ширина – около 4 метра. Разчертахме места за паркиране, сигнализирахме ги с вертикална и хоризонтална маркировка. Там е позволено да се паркира върху тротоара, но на два метра разстояние от оградите. Хората го спазват стриктно, лично съм се убедил, включително и тези, които живеят на отсрещния тротоар, паркират на източния и не заемат част от платното. Давам го като изключително положителен пример. Мога да посоча и други улици, където хората са се договорили да паркират от едната страна на тротоара, за да не пречат на движението. Доста хора вече паркират в дворовете си, коментира кметът. –Целта не ни е да глобяваме хората. Прибягваме до такава крайна мярка само там, където виждаме, че правилата умишлено не се спазват. Отбелязвам със задоволство, че откакто обявихме тази акция, гражданите станаха далеч по-изпълнителни. По-скоро са изключения паркиранията върху тротоарите. Включително отбелязвам и проявеното разбиране от страна на собственици на камиони, бусове, платформи, които по навик паркираха върху пътното платно, че са намерили алтернативен начин – дали в дворовете, дали на друго подходящо място, Действително това облекчава придвижването по улиците на Ботевград. не казвам, че проблемът е генерално решен, тъй като на всички ни е ясно, че автомобилите са се увеличили многократно през последните години. Но започва да се разсъждава от собствениците им къде е правилното, подходящо място за паркиране. Дори някои предприемат действия за осигуряване на такова пространство в дворните си места“, допълни Иван Гавалюгов.   


На брифинга днес стана ясно още, че в следващите няколко седмица ще се извърши подновяване и допълване на знаковото стопанство в Ботевград, отразено в одобрения Генерален план за организация на движението в града. За целта Община Ботевград възложи чрез обществена поръчка изработка и доставка на 610 пътни знаци.