„За” номинацията му гласуваха четири партии


Избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание. Той събра подкрепата на 139 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход”. Против предложението бяха от „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”. От „Възраждане” гласуваха с „въздържал се”.


„Обещавам, че ще се опитам да работя с всички вас. Обещавам да съм консенсусен, да се вслушвам в думите ви. Намалете перченето - пречи ви, не ви помага. Влагайте повече разум. Хората чакат вашите решения”, заяви Рашидов, след като беше избран. 


Преди гласуването стана ясно, че ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход” издигат номинацията на Рашидов за председател. Това беше обявено от Корнелия Нинова, която обясни, че е упълномощена от мнозинството на Председателския съвет да говори от парламентарната трибуна.


„Постигнахме необходимото мнозинство за издигане и подкрепа на председател на Народното събрание. Предлагаме най-принципното отношение. От името на мнозинството в Председателския съвет номинирам най-възрастния депутат - Вежди Рашидов”, посочи Нинова.


„Дори това да изисква някакъв партиен компромис, в случая, до такава степен ударихме дъното, че е много по-важно да помислим за България и за българския народ. Нека 48-ото Народно събрание да започне работа”, добави лидерът на БСП.