Учени откриха мозъчни клетки, посветени изцяло на звездата от "Приятели" Дженифър Анистън. Феновете на актрисата разполагат най-малко с една клетка, която се активира всеки път щом я разпознаят на снимка.

Други мозъчни клетки са кодирани по подобен начин, за да пазят спомени за отделни известни личности, като например Хали Бери или Том Круз, пише Telegraph.co.uk.

Изследване, проведено в университета Leicester, се противопоставя на досегашното мнение, че голяма мрежа от клетки се включва в разпознаването на хора. Оказва се, че мозъкът ни рационализира процеса, като посвещава отделни клетки на отделни хора и места.

Откритието е на невролога Родриго Куиан Кирога, който достигнал до него по експериментален път - показал на хора, лекувани от епилепсия, стотици снимки на известни личности и места. Миниатюрни електроди, имплантирани като част от лечението на епилепсията, прихващали електрическата активност на над 100 мозъчни клетки у всеки пациент.

Тестовете показали, че една от жените притежавала клетка, която разпознава снимки на Дженифър Анистън.

Мозъчна клетка у друга жена пък реагирала на изображения на Хали Бери и дори при изговаряне на името на актрисата.

Според изследването един и същи човек притежава различни клетки, активиращи се при различни известни личности и места.

"Пациентката с неврона за Дженифър Анистън имаше още 19 други клетки, посветени на различни неща. Една реагираше на Памела Андерсън, друга на Наклонената кула в Пиза, друга на операта в Сидни и т.н.", споделя професор Куиан Кирога.

В по-нататъшни експерименти станало ясно, че може да се разбере, дали даден човек гледа снимка на Хали Бери или на Дженифър Анистън, чрез наблюдаване на мозъчните клетки.

Според професорът, откритието може да бъде крачка напред за изработването на изкуствени крайници, задвижвани от мозъка. Информацията също така ще послужи за изследванията в областта на болестта на Алцхаймер, епилепсията, шизофренията и други състояния, които включват изследваната област на мозъка.