Той е ученик в единадесети клас на Софийската математическа гимназия. Пътят му до нея минава от първи до пети клас в ОУ „Васил Левски“ – Правец, а от шести до седми в ОУ „Никола Вапцаров“ – Ботевград – с  преподавател по математика Бисерка Петкова.

През  2022 година Баян Гечев взе участие в три международни олимпиади – по астрономия в Санкт Петербург (през месец февруари), по астрономия и асторофизика в Грузия (през м. август) и по астрономия с виртуален домакин Италия (през м. октомври).
На олимпиадата, проведена виртуално между 17 и 19 октомври в Италия, взеха участие десет български ученици.
И десетте спечелиха медали. Баян Гечев е със сребърен медал
Тази година Баян взе участие и в Европейската олимпиада по физика в Любляна. Там завоюва бронзов медал.


БЛИЦ ИНТЕРВЮ


Как  и кога се роди любовта към математиката и физика у Вас?


Мисля, че винаги я е имало. Това е един прекрасен подход към света.


Вече имате и няколко призови места в международни състезания по астрономия и астрофизика. С какво астрономията и  астрофизиката предизвикват интереса на един млад човек?


Човек все нещо трябва да прави. Това ми е интересно и ми дава някаква цел.


След година завършвате Софийската математическа гимназия, а след това накъде? България или чужбина? Защо?


Нямам категоричен отговор, може и чужбина, но може и България. В действителност нивото на преподаване на физика във Физическият факултет изобщо не е зле.


Ако трябва сам да характеризирате себе си с три думи – кои са?


Баян Момчилов Гечев :)


За какво бъдеще мечтаете? Къде се виждате след 10 години?


Искам да се занимавам с нещо предизвикателно, в което да се развивам. След десет години? Може би някъде из пустинята Атакама.


Кои са Вашите кумири в живота  и науката?


Карл Сейгън, Александър Куртенков и Александър Проданов.


Ботевградчанинът Георги Райновски, декан на Физическия факултет в СУ, в интервю за „Ботевградски вести” се обърна към младите хора: „Учете математика и физика, за да разберете света. Учете английски език, за да Ви разбере светът”. Съгласен ли сте? Ако – да, защо? Ако –не, защо?


Това е смислено. В действителност е изключително важно човек да разбира някакви неща, но, уви, също така трябва и да е способен да общува и да ги предава.


Оптимист ли сте за бъдещето на България? За бъдещето на света? Какво казват звездите?


Знам ли, принципно човечеството такова, каквото е, има огромен потенциал и като нищо може дори да се пребори със смъртта. Друг е въпросът, че вероятно ще колапсира поради собствената си глупост.