В Деня на народните будители – 1 ноември, Съюзът на българските музикални и танцови дейци обяви отличените с награди „Кристална лира“ за върхови постижения в областта на българското музикално и танцово изкуство. Официалната церемония по награждаването се състоя от 19:00 ч. в Народния театър „Иван Вазов“ в София.


Общински духов оркестър Ботевград, с диригент Иванка Савова, бе отличен с „Кристална лира“ в раздел „ДУХОВ ОРКЕСТЪР“. Кандидатурата за престижната награда бе направена от Община Ботевград и НЧ „Христо Ботев 1884“. Ботевградските музиканти бяха номинирани от жури за концерта им „Музика за мир“, който се състоя на 24 март 2022 г. в рамките на „Мартенски дни на изкуствата в Ботевград 2022“ с участието на Радостин Миков (пиано) и Трио - Даниела Ризова (цигулка), Юрий Ризов (валдхорна) и Евгения Симеонова (пиано).


Наградите „Кристална лира“ се връчват за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство. Независимо гласуване бе организирано на сайта на Classic FM радио, като слушателите на радиото избираха на кого да бъде връчена специална наградата на Classic FM.


Основани през 1997 г., призовете се връчват с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в изпълнителското и танцовото изкуство. Инициативата е на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и агенция „Кантус Фирмус“, осъществява се с медийната подкрепа на Classic FM радио. 


Тази година в раздел „ДУХОВ ОРКЕСТЪР“ бяха номинирани три формации: Общински духов оркестър Ботевград, Бургаски духов оркестър с диригент Анастас Камиларов и Градски духов оркестър „Михаил Биков“ при НЧ „Стилиян Чилингиров - 1963“ Шумен с диригент Христо Атанасов.


Пълен запис на концерта на Общински духов оркестър Ботевград - „Музика за мир“