Своевременното осигуряването на дърва за отопление на населението би трябвало да е основен приоритет на Министерството на земеделието, респективно на държавните горски предприятия и горски стопанства, но се оказва, че местните хора чакат с месеци или въобще не ги записват.


По повод сигнали и оплаквалия от жители на община Ботевград за липсата на дърва за огрев, кметът Иван Гавалюгов ще проведе среща с ръководствата на Северозападно държавно предприятие, на Държавно горско стопанство Ботевград и дърводобивните фирми. Тревогите на гражданите идват основно от високата цена на дървата за огрев и тяхната липса. Хора, записали се в началото на лятото в списъците, които се изготвят в Горското, още не са получили заявените количества. Според запознати търсенето на дърва за огрев се е увеличило още през есента на 2021 г., като в момента то е в пъти по-голямо от редица предходни години. Също така дърводобивните фирми предпочитали да пласират добитата дървесина на преработващите заводи поради по-високата изкупна цена. 


Срещата е била насрочена за началото на миналата седмица, но не се е състояла по обективни причини - директорът на Северозападното държавно предприятие - инж. Веселин Нинов, в чийто териториален обхват е Държавно горско стопанство - Ботевград, е излязъл в отпуск. 


„Държа инж. Нинов да присъства на тази среща, защото от него зависи вземането на конкретни мерки за приоритетното снабдяване на населението с дърва за огрев, а след това на заводите за преработка. От него зависи и залагането на това правило в бъдещите търгове, като клауза от договорите с дърводобивните фирми“, това обясни кметът Иван Гавалюгов по време на брифинга миналия петък, когато наш репортер попита дали такава среща се е провела и какво е разисквано на нея. 


Тогава стана ясно още, че кметът се е срещнал с началника на РУ Ботевград – Здравко Йотов и директора на Държавното горско стопанство - Борислав Котузов по повод сигнали за преминаващи тежкотоварни камиони, натоварени с дърва, през вилна зона Зелин. “Сигнали отговарят на истината, констатирахме тези нарушения с помощта на общинската система за видеонаблюдение“, съобщи кметът Гавалюгов. Директорът на Горското е поел ангажимент, че ще забрани на законно работещата фирма в района на тунел „Ечемишка“, която не е с адрес на управление в Ботевград, да използва транспортни средства над 10 тона. Началникът на полицията е обещал, че ще бъдат засилени проверките по пътя в този район.