След двегодишно прекъсване заради пандемията, тържеството по повод празника Въведение Богородично, който се чества като Ден на християнското семейство и християнската младеж, отново събра миряни на различна възраст в църквата “Свето Възнесение Господне“. 


За църковния празник и за семейните традиции, свързани с него, разказа екипът на Общинската читалищна библиотека “Иван Вазов“, който бе подготвил презентация по темата. Прозвучаха молитви на децата за техните родители и на родителите за децата им, прочетена бе молитва към Богородица.


Ученици от клуб “Християнско православие“ при ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“, с ръководител Тодорка Коцева, споделиха за посещенията си в различни манастири, за чудотворните икони на Божията майка, които са изложени в тях, за срещата си с реставратора на иконописи Васил Мишев от Трудовец, за посещението си в работилницата за икони във Врачеш.


“Какво по-добро от това децата да израснат с вярата, да са добри, състрадателни, учтиви, да бъдат човечни“, каза Елисавета Митушева – член на Църковното настоятелство, по чиято инициатива се чества Въведение Богородично. Тя благодари на гимназистите и техния ръководител.  


От своя страна хорът към църквата “Свето Възнесение Господне“ изпълни песнопение в чест на Света Богородица, а преди това бе произнесена Господната молитва. 


Празничната вечер в църквата завърши с проповед на архиерейския наместник отец Борис. “Днес ние си припомнихме отново въвеждането на малката Дева Мария в храма. Това събитие ни напомня, че и ние трябва да въведем своите деца и внуци в Божия храм, защото детето, което е привикнало към Божия храм, в целия си живот ще живее с Бога, а ако живее с Бога, ще му бъде много по-леко да живее на този свят. И то ще бъде полезно не само за своите родители, но и за всички хора, които го заобикалят. То ще бъде радост за всички. Но малко са тези от нас, които се грижат за това – да приведат своите деца във вяра или да ги водят в храма. И после се оплакваме, че децата не са така възпитани, че децата са груби, жестоки. Кой е виновен за това – те или ние?“, каза в проповедта си отец Борис. Той засегна и друга тема: “В днешно време се среща и едно друго явление, което иска да разруши семейството като цяло. Апостол Павел казва, че домашната църква това е семейството. Но виждаме, че искат да наричат родителите “родител едно“ и “родител две“, без да се използва “баща“ и “майка“. Напоследък излизат и много публикации, а и не само, за това как би трябвало децата свободно да избират какви да бъдат – момче или момиче, което е страшно. Дай боже в молитвите на Света Богородица това да не се пропусне  -  нашите семейства, за да може и занапред така светло да честваме празника на въведение на Пресвета Богородица в храма.“.


Отец Борис благослови присъстващите и им пожела Бог да ги дарява със здраве. Той благодари на участниците в тържеството и на всички, спомогнали то да се състои.