Ученици в седми, осми и девети клас от ПГТМ „Христо Ботев“ и ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ в Ботевград се запознаха с възможностите на Националната телефонна линия за деца - 116 111, на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).


За какво най-често споделят техните връстници и какво се случва, когато се обадят, бяха сред най-задаваните въпроси от децата. 


„Знам, че понякога не е много лесно да се говори, но е необходимо за самите Вас, а и за нас – възрастните, да споделяте. Каквото и да Ви тревожи, Вашето семейство и Вашите учители ще ви помогнат, но ако им се доверите. Ако се притеснявате от разговора с тях, винаги може да потърсите съвет от консултантите на Националната телефонна линия за деца - 116 111. Обаждането ще остане анонимно, но ще можете да поговорите за всичко, което в момента е важно за Вас. Разговорът е напълно безплатен и може да е по всяко време на денонощието“, обясни д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.


По време на срещата учениците чуха реални истории как техни връстници са помогнали на нуждаещи се от подкрепа деца с едно обаждане на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД. В разговора за това колко е важно да споделяме и да не премълчаваме проблемите и страховете си, се включи и един от най-успешните млади спортисти в страната – европейският шампион по борба за юноши Сергей Стоев. Участие взеха и юношите на баскетболен клуб „Балкан“. 


На събитието присъстваха и представители на Община Ботевград, които бяха и домакини на срещата, както и експерти от Дирекция за социално подпомагане – Ботевград. 


От 2009 г. Държавната агенция за закрила на детето изгради и поддържа Национална телефонна линия за деца с храмонизиран номер 116 111. Чрез линията децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, консултирани и подкрепени от доказани професионалисти анонимно, безплатно, 24 часа, 7 дни в седмицата. Линията е и най-бързата възможност за подаване на сигнал за дете в риск, тъй като има изградена връзка с Националната система 112, отделите за „Закрила на детето“ в цялата страна, РУ на МВР, РУО към МОН и др.


От месец юни 2021 година ДАЗД е официален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца – Child Helpline International (CHI), която е представена в 139 държави и има 166 членове.


Държавната агенция за закрила на детето стартира информационни срещи за функционирането и полезността на НТЛД 116 111 с ученици във всички градове в страната.