След близо едноседмична програма , посветена на Освобождението на Етрополе, днес 26-ти ноември в местността „Братска могила“ край Етрополе бяхме свидетели на изклъчителна по своята мащабност и истинност историческа възстановка на Освобождението на Етрополе от турско робство.


На 24 ноември, която дата се смята за освобождоването на Етрополе, бяха положени венци и букети цветя пред паметниците на загиналите руски войни. Днес беше кулминацията на тържествата. Организаторите на възстановката са Регионален клуб „Традиция“, община Етрополе, Исторически музей Етрополе. От Регионалните клубове в Панагюрище, с.Баня, Копривщица, Златица, Етрополе, София, Червен бряг, Плевен, Тетевен, Леси Дрен, Сливница, Велики Преслав, Добрич, Сливен и Нова Загора дойдоха повече от 100 членове. 


Участие във възстановката взеха и самодейците от НЧ „Тодор Пеев – 1871 г.“ – Етрополе. Пресъздадена бе и сцената с посрещането на руските освободители, предвождани от ген. Гурко.


Преди 145 години, нашият град записва светла страница в летописа на Руско-турската освободителна война от 1877 г. – 1878 г.


На 24 ноември 1877 г., след тридневни боеве руските части от Западния отряд на ген. Гурко, начело с генерал Дандевил победоносно влизат в Етрополе. На следващия ден, в местността „Могилки”, старейшината Мильо Аламана и първенците на града тържествено посрещат генерал Гурко, командващ Западния отряд на руската армия. Щабът му е настанен в писаната къща на чорбаджи Павел Панчов.


Горди сме, че на това свято място, в двора на църквата „Св. Архангел Михаил” е посрещнат легендарният ген. Гурко. Там са положени костите на 16 руски воини, загинали за Освобождението на Етрополе, а техните имена са увековечени на паметника, издигнат от признателните етрополци през 1890 г.


В летописа на Освобождението на България завинаги ще остане Зимното преминаване на Етрополския Балкан - третият връх в историята на Руско - турската освободителна война след Шипка и Плевен. С цената на стотици жертви, скованият от лед и преспи Етрополски Балкан отстъпва пред мъжеството и твърдостта на руските воини от отряда на генерал Дандевил и етрополските балканджии. Отеква и днес ехото от боевете на Шиндарника, Въртешката, Ялдъз табия и Баба - гордите планински върхове, символ на саможертва и героизъм, опасали като непристъпни стражи Етрополската котловина. Горди сме, че сме наследници на смелите етрополци, теглили оръдията към връх „Баба”, рамо до рамо с руските воини на ген. Дандевил.


Историческата памет на етрополци е намерила израз на признателност в съградените девет руски паметника на територията на нашата община, увековечили безсмъртието на загиналите за Освобождението на Етрополе и на България руски воини. Тези паметници са свидетелство за героичната история на Етрополе и наш дълг като българи е да ги опазим и съхраним за бъдещите поколения.


Поклон, дълбок поклон пред героизма и себеотрицанието на героите, пред величието и бойния дух на българи и руси, дали живота си за свободата на Етрополе и България!


В 12:30 ч. в слънчевия съботен ден, на откритата сцена на местността, започна празничният концерт, в който взеха участие изпълнители от Националната гвардейска част.


На празника присъстваха кметът Димитър Симитров, Станка Димитрова-заместник-кмет, председателят на Общинския съвт Христо Андреев, кметове от съставните села на общината, общински съветници, ръководители от стопанския, икономически и културен живот, ръководители на неправителствени организации и много граждани.


Празникът днес беше уважен и от народния представител от Софийска област – Марин Маринов, който е родом от Етрополе.


Честит празник, етрополци.


 


Текст и снимки: Христо Христов