Президентът Румен Радев връчва проучвателния мандат за съставяне на ново правителство на първата политическа сила след изборите - ГЕРБ-СДС. Кандидат-премиерът на партията е проф. Николай Габровски - зам.-директор по медицинската дейност в "Пирогов" и шеф на Клиниката по неврохирургия в лечебното заведение.


Заедно с него при държавния глава отидоха Томислав Дончев и Десислава Атанасова.


"В изпълнение на разпоредбите в Конституцията на Република България и в съответствие с резултатите от предсрочните парламентарни избори за 48-ото Народно събрание ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство", обърна се Радев към Габровски и продължи:


"Очаквам в седемдневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания".


Държавният глава проведе разговори за съставяне на редовен кабинет с всички парламентарно представени формации. Консултациите започнаха на 26 октомври с ГЕРБ-СДС, след това Радев се срещна с "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход".


Надявам се допълнителното време, което дадох на партиите, да е било оползотворено по най-добрия начин, заяви Румен Радев пред журналисти в петък.