Тайванската компания за процесори VIA предприе акция за привличане на своя страна на производители на лаптопи и нетбуци. Програмата GMB (Global Mobility Bazaar) цели да осигури подкрепа за новия 64-битов мобилен процесор VIA Nano, който се конкурира с интелския Atom.
15 китайски производители са готови да вградят в продуктите си VIA C7 и Nano вместо Atom. Конфигурациите ще работят под управление на Windows XP, след като и Microsoft също се присъедини към инициативата, за да осигури пълноценен мобилен компютър.
Програмата на VIA подкрепиха един от най-големите разработчици на BIOS – компанията American Megatrends, както и доставчикът на SSD драйвове Sandisk. По информация от VIA, някои тайвански производители на екрани също са застанали зад инициативата.
Очаква се нетбуците с платформа VIA да бъдат достатъчно евтини, а мобилните оператори да ги дават като бонус на клиентите с дългосрочни договори. По подобен начин Vodafone доставя нетбука Dell Inspiron Mini 9 на клиенти с договори за HDSPA.
Първият нетбук по програмата GMB ще излезе на пазара през декември тази година. Към средата на 2009-а се очакват множество разновидности на мобилни устройства с процесори VIA.