Актьорът Симеон Владов е сред хората, които добре са познавали психолога и писател Иван Владимиров- Нав, който вчера бе застрелян от свой съсед в София заради битова вражда.
Това е второ подобно убийство за последната половин година и повдига много въпроси за състоянието на отношението между хората и действията на дъжавата при подобни сигнали за междусъседски конфликти.
Ето какво сподели Симеон Владов специално за читателите на botevgrad.com.

Още едно предизвестено убийство в  България. Като човек, който добре е познавал застреляния психолог и писател Иван Владимиров – как се преживява подобен ужас? Къде живеем, какво се случва?

Ужасът е огромен! Не мога да повярвам, че това се случва... Но фактите ме връщат към действителността... Живеем в най-корумпираната, най-безправната, най-бедната и най-безрадостната държава в ЕС... Случват се предимно беди - убийства, катастрофи, обири... Инфлацията галопира, шири се спекула - 80% от българите не могат да си позволят насъщни неща, хиляди семейства търпят лишения и живеят в мизерия... А държавата нехае, тя отдавна е абдикирала от своите функции и задължения спрямо гражданите си...

Защо интелигентните, чувствителните, смислените  хора най-често се превръщат в жертви? Особено в междусъседските войни

Ами, защото тези хора вярват в доброто, в хуманността, в състраданието, в толерантността, в солидарността... Те не искат и не могат да възприемат лошотията, простотията, арогантността... на света, в който живеем... И затова стават техни жертви!

Защо обществото мълчи? Защо институциите бездействат?


Не мога да разбера по-голямата част от българите... Притискат ги до стената, ограбват ги, убиват ги... А, те мълчат, почти не реагират, не защитават гражданските и човешките си права... Ще добавя старата максима - "Щом има роби, ще има и господари!" и обръщението на Левски - "Народе????" Бих добавил - "Докога ще търпим?!?"

Ако можеше да те чуе, какво би казал на Иван Владимиров днес?

Бих му казал: "Приятелю, ще те помня докато съм жив! Ти беше изключителен човек и творец - интелигентен, талантлив, състрадателен, толерантен, добър... Чувството ти за хумор не веднъж ме е разсмивало... Беше страхотен! Много хора ще те носят в спомените и в душите си... Толкова много съжалявам за нелепата ти смърт! Бог да успокои неспокойната ти душа..."