Ботевградчани имат възможност да видят и третата изложба от поредицата “Пороците“ -  “Захар, кафе & сие“ на Исторически музей – Горна Оряховица. Тя е подредена на втория етаж в Исторически музей – Ботевград и бе официално открита на 14 февруари от директорите на двата музея – Пламен Младенов и Рени Петрова. Те благодариха на гостите, за това че са отделили време в празничния ден да разгледат изложбата.


“Където и да гостуваме, винаги подчертавам, че нашата идея с тази и другите изложби не е да размахваме пръст и да казваме: не правете така – това е порочно, нито пък поощряваме и стимулираме. Идеята е да има един закачлив, интересен, даже бих казал романтичен поглед към една отминала епоха“, каза Пламен Младенов при откриване на изложбата. 


Експозицията съдържа различни колекции на тема “Сладко“ от един период от около век, век и половина назад. „Горе-долу времето, в което сладкото от уличната търговия започва да прекрачва вече към комерсиалното, към модерните фабрики и заводи“, разказа Пламен Младенов. Уличните продажби на сладки изделия могат да се видят на илюстративните табла, които са част от изложбата. От това време е запазен специален съд за продажба на напитката салеп, която не е характерна днес за нашите географски ширини. 


В изложбата може да се видят първите производствени опаковки на халва, стъклениците за бонбони, кутиите за ментолови дропсове, колекция от интересни бонбониери, захарници, опаковки от шоколад, като всеки експонат си има своята история. Чаят и кафето, като придружители на сладкото, също са застъпени с предмети, използвани за печене, смилане и варене на кафе, за приготвяне и консумиране на чай.


Екипът на Исторически музей – Ботевград беше се погрижил да подслади гостите си, за всеки имаше и по чаша вино. За желаещите да си направят снимки за спомен в една по-различна обстановка, е подреден кът “Градско начало“ при самата експозицията.  


Изложбата “Захар, кафе & сие“ ще бъде на разположение на посетителите на Исторически музей Ботевград до края на месец април.