Софийски градски съд осъди вчера 20-годишния Александър К. Гинчев от София на пет години затвор.
Той е признат за виновен в опит за предумишлено убийство на нигерийския футболист Муайуа Колауоле (Майк).

Гинчев е участвал в расисткото нападение над Майк на 20 януари 2007 година.
Той е осъден да заплати и гражданския иск за неимуществени вреди на частния
обвинител и граждански ищец Муайуа Колауоле, както и разходите по делото.

Така за първи път у нас наказателно дело, заведено в резултат на акт на насилие над чернокож чужденец е финализирано в съда и участник в него получава присъда за деянието си, съобщават от пресцентъра на Гражданска инициатива "Справедливост 21".

На 20 януари 2007 година, връщайки се от тренировка, 20 годишният нигерийски
футболист Муайуа Колауоле е нападнат от група скинари в центъра на София. В резултат на това той получава пет дълбоки прорезни рани, две от които в корема, множество удари и наранявания по тялото и главата.

Последвалите два дни в кома, двете тежки операции на корема и продължителното възстановяване прекъсват за дълъг период футболната кариера на нигерийския футболист, по това време състезаващ се в „Спортист", Своге.

Произнесената вчера присъда над Александър Гинчев от СГС е акт на справедливост и ясен сигнал към младите хора в България, че всяка проява на насилие, мотивирана от расистки или ксенофобски убеждения не се толерира от обществото и закона и виновните биват наказани, смятат от "Справедливост 21".

"Справедливост 21" е гражданска инициатива, която има за цел през 21 век
в България да бъде защитена справедливостта за личности и групи от хора, които се сблъскват с расизъм, ксенофобия и гонение на расова, етническа или религиозна основа.