По повод  Международния ден на жената – 8 март,  днес в  Спортен комплекс „Мирково” се проведе дискусионен форум като част от Националната кампания срещу насилието над жени. Събитието се организира от община Мирково, Националното сдружение на жените-мотористи  „Lady Biker MPowered Bulgaria”  и Европейския център за транспортни политики.
Целта на кампанията е да насочи общественото внимание към проблема на домашното насилие и цената, която всички плащат заради него. Изнесоха се данни, че в България всяка четвърта жена е жертва на този вид насилие и че то продължава средно около 10 години за всяка жертва.
Пред аудиторията бяха представени дискретните сигнали с ръце в случай на домашно насилие и се дадоха ценни съвети за минимизиране на риска за жените вкъщи


Дамян Маринов бе поканен за участие в дискусията като председател на Комисията по обществен ред и сигурност в общинския съвет в Ботевград.  Той честити на всички дами – участнички във форума,  празника 8-ми март. „Макар че ни наричат силният пол, аз съм убеден, че жените са по-силните. Те са тези, които сутрин стават първи, за да изпратят децата на училище, те се грижат за уюта в дома, ходят на работа, а вечер си лягат последни. Давам си сметка колко рядко ние, мъжете, „влизаме в обувките на жените” – заяви Дамян Маринов, който е кандидат за народен представител от ГЕРБ.


„Домашното насилие има много лица. Даваме ли си сметка колко често жертвите се притесняват да потърсят съветите на психолог или психиатър? Особено в малките градове и села. Най-често единственото, което правят, е да споделят с някой приятел или роднина. Но това не означава, че получават помощ. Затова е изключително важно да има институции, места, където жените да са сигурни, че в случай на необходимост, има към кого да се обърнат и да разчитат на закрила” – заяви още Дамян Маринов.

Мария Маринова от управителния съвет на сдружението на жените мотористи  подчерта, че  единствената надежда за около 1 милион жени у нас са кризисните центрове за временно настаняване. Съветът на Европа препоръчва по 1 кризисен център на 10000 жители, а в България има 20 центъра , вместо необходимите 700.


"На територията на Софийска област няма нито един кризисен център. Само две общини  като социална услуга се опитват да попълнят тази празнота.


През миналата година на територията на Софийска област са образувани 116 преписки за домашно насилие. Издадени са 69 заповеди за незабавна защита, 56 са прекратените дела, като 18%  за оттеглените дела е желанието на жертвата” – данните бяха изнесени от Николай Николов, бивш директор на ОДМВР София и бивш зам.областен управител.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!