Децата от първа група „Мечо Пух“ от ДГ „Слънчице“- гр. Етрополе се включиха  в инициативите за отбелязването на Световния ден за рециклиране -18 март. Старши учител Красимира Кънчева им обясни за трите цвята на контейнерите за разделно събиране на отпадъците (жълто, синьо и зелено) и събирането съответно на пластмаса, хартия, стъкло, за това, че трябва да  се стремим да намалим натрупването на отпадъци, а разделното им събиране е предпоставка за тяхното рециклиране, т.е. да се преобразуват в полезни неща и възможност за тяхната повторна употреба. 


Намаляването на отпадъците е и възможност да бъдат защитени местата за живот на дивите животни, чрез събирането на хартия се спасяват милиони дървета, а спасените дървета охлаждат въздуха.


Децата оцветиха рисунка с изображения на три контейнера от Екопак и чуха стихче, посветено на темата. Хвърлиха от трите вида отпадъци в контейнерите с различни цветове. 


Този ден и целият месец е посветен на дейности, с които да предадем на най-ценното на нашата нация - децата грижата за обществената среда, в стимул за гражданска активност и отговорност, следвайки подхода за намаляване отпадъците в българските градове, увеличаване на разделното събиране, подобряване на нивата на рециклиране и подобряване на обществените пространства за здравословна среда без отпадъци.  


Важно е да започнете! А след като се убедите, че разделното събиране е необходимо и да продължите да го правите! Ние започнахме!


Повече за инициативите може да намерите на https://thespot.bgbeactive.org/15-polezni-pravila-za-reciklirane/