„Правилният избор на всеки български гражданин е да гласува. За кого да гласувате – Вие преценявате, но крайно време е българите да не са зависими от чуждо влияние. Това означава, “че политиците трябва да се ръководят от националния интерес“, каза  Иван Ченчев, водач на листата с кандидати за народни представители от БСП за  26 МИР София област, пред избиратели във Врачеш.


Според него за чуждо влияние в България могат да се дадат много примери, но напоследък се открояват опитите да се внедри американско гориво, с което да работят руските реактори в АЕЦ Козлодуй, а това, от своя страна, ще лиши България от лиценз от Русия. Последствията са скок в цената на тока и задълбочаване на енергийната криза. Тази и други теми дискутираха кандидатът за народен представител и симпатизанти на БСП в Скравена. 


„Държавата трябва адекватно да се погрижи за хората. Това е наш основен приоритет“, заяви Ченчев и посочи, че във Франция, Унгария и Гърция вече е въведен таван на цените на основните хранителни стоки, нещо което БСП ще отстоява, ако участва с бъдещото управление на държавата. 


По време на предизборните срещи в Скравена и Врачеш Ченчев засегна темите за доходи, пенсии, социалните мерки, които БСП извоюва. Кандидатът за депутат припомни, че по предложение на БСП вече има безплатни детски градини, безплатни учебници до 12 клас, майчинството през втората година се увеличи от 380 на 710 лева, реализирани бяха данъчни облекчения за семействата с едно дете – 600 лева, и с две деца – 1 200 лева. 


“Социалният щит за младите хора трябва да продължи с безплатни лекарства за деца до 14 години“, заяви Ченчев и добави, че това ще струва на държавата 200 млн.лв, което е напълно постижимо. Същевременно партията обмисля държавата да се погрижи и за възрастните хора над 60 години, които също да получават безплатни лекарства, изписани от личния лекар, заплащайки месечна такса в размер на 5 лв. 


Следващ предизборен ангажимент на БСП е нулев данък върху доходите от труд за младежи до 26 год. и освобождаване от данък на стартиращи компании. „Тези мерки целят да задържим младите хора в България и да се противопоставим на другата реалност, като съпоставим предизборните програми на другите партии“, заяви водачът на листата на БСП в 26 МИР. 


Според него “другата реалност в страната, това е широко тиражираната евроатлантиеска ценност – предоставяне на оръжия за Украйна (подкрепено от 165 депутата в миналия парламент) и изпращане на български батальон на фронта, приемане на еврото, събарянето на паметници“. 


„Смятаме, че България не трябва да отговаря на призивите на Брюксел за още военна помощ. Това ще ни въвлече във войната, ние искаме мир, дипломация и преговори“, категоричен бе Ченчев. През избирателите той заяви, че БСП е единствената партия, която застана зад националната кауза българските деца и традиционното българско семейство да бъдат съхранени и обясни какво означава джендър идеология, която се разпространява в българските училища. Ченчев показа учебник за 6 клас “Човекът и природата”, в който 12-годишни деца се обучават на това, че могат да бъдат нещо различно от момче и момиче и си избират полова принадлежност. Той обяви, че БСП инициира подписка за провеждане на референдум за недопускане на джендър идеологията в българските училища. 


В края на предизборната среща Иван Ченчев призова присъстващите да гласуват на 2-ри април с бюлетина номер 1. „Този номер е знак от съдбата, че БСП има шанс да реализира своите предизборни обещания, защото аз съм бил много пъти сред вас и отново ще бъда, за да отчета изпълненото“, заяви той.


По време на предизборните прояви своята подкрепа към политическата програма на БСП заяви коалиционният партньор Цветан Миньовски от партия „Движение за социален хуманизъм“. „Радвам се, че салонът е пълен. Ние сме много близо до БСП. Винаги сме били с техните идеи и за тази година и половина, в която бях съветник в Народното събрание, видях какво значи БСП. Те доказаха, че работят отдадено за социалните придобивки за хората и единствени се обвиха против джендър идеологията. Корнелия Нинова единствена имаше смелостта да защити интереса на нашите деца“, каза той. Миньовски изрази мнение по темата за премахване на паметници в страната. “Искам да попитам всички новоизлюпени партии, защо искат да бутат паметниците и да опорочаваме историята ни?!“, каза той. 


„БСП е единствената партия, която прави нещо за българския народ в тези тежки и трудни времена. Останалите преследваха политически и икономически интереси и даваха голи обещания“, заяви Грациела Петрова от „Движение за социален хуманизъм“, която е под номер 7 в листата на БСП за 26 МИР.


Предизборните срещи бяха открити от председателя на Общинския съвет на БСП в Ботевград Николина Цолова. Тя призова жителите на двете селища да упражнят правото си на вот и да гласуват за БСП. Николина Цолова припомни, че партията, участвайки в управленската коалиция, успя да наложи над 10 социални мерки за хората.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!