По инициатива на кандидата за народен представител Дамян Маринов в Ботевград се проведе среща на представители на превозвачески фирми и експерта от Европейския център за транспортни политики Диана Русинова. На срещата присъства и водачът на листата на ГЕРБ за Софийска област Младен Маринов, бивш вътрешен министър в правителството на Бойко Борисов.
Предстоящото затваряне на главния път Е-79 заради взривните работи по скоростния път Ботевград-Мездра ще създаде най-голям проблем за камионите от Ботевград, заявиха представители  на транспортните фирми. „Пътуващите от Видин към София ще минават през Петрохан, но ние трябва да стигнем в София и оттам да се върнем обратно към Ботевград, което значително удължава маршрута, оскъпява товара и отнема излишно време. Другият вариант е да минем през Плевен, което ни носи същия проблем. Затова настояваме  при затварянето на Е-79 да се осигури коридор /може временно насипан или дори черен път/, по който да минават само камионите до Ботевград. Този коридор може да е отворен само през нощта, когато строителите не работят. Съгласни сме да чакаме с часове във Враца и като се стъмни да минем по коридора и да се приберем” – заявиха собствениците на транспортни фирми. Те посочиха, че това е практика в другите страни при ремонти и строежи на пътища. Последният пример, който дадоха, е от съседна Сърбия.
„Исканията на местните фирми имат основание. Просто те трябва да бъдат поставени пред държавните институции, които са компетентни да вземат решение. В случая това може да направи АПИ, ако обаче има желание да свърши работа.  В това виждам и една от  ролите на народния представител – да бъде връзката между хората и институциите” – заяви Дамян Маринов.
„В България повече от всякога е нужен Център за управление на трафика. Имаме куп контролни органи, но те не си говорят помежду си” – заяви Младен Маринов.
„Вече две години настояваме да се направи паспортизация на пътните знаци в България. Това означава не само да се подменят старите и ръждясалите, но и да се актуализират. Защото има абсурди – знак забранява влизането на камиони над 10 тона, но в този участък има фирми и складове, които се зареждат. И шофьорите, за да си свършат работата, трябва да бъдат санкционирани”- заяви Диана Русинова. Според нея тол-таксите не трябва да се увеличават, а да се усъвършенства системата.
На срещата с превозвачите  бе поканен и директорът на ПГТМ „Христо Ботев” Иван Николов. Той заяви, че училището има готовност да въведе дуална форма на обучение в специалността „Автотранспортна техника”, ако фирмите станат партньори и осигурят практическата част на обучението. Това е вариант транспортния бранш да реши проблема си с недостига на квалифицирани автомонтьори и шофьори.


Купването и продаването на гласове е престъпление.