Кандидатите за народни представители от листата на БСП за 26 МИР Иван Ченчев, Борис Дренов, д-р Грациела Петрова – представител на коалиционния партньор на БСП – Движение за социален хуманизъм, и Ивайло Георгиев от Етрополе се срещнаха с членове и симпатизанти на партията в Ботевград. Предизборната среща се състоя вчера вечерта в големия салон на читалище “Христо Ботев“.


Вярвам, че няма човек в тази зала, който да не иска по-добро бъдеще за децата си и по-достойни старини за родителите си. На всеки едни избори българинът очаква управляващите да са по-добри от предходните и да не повтарят не повтарят техните грешки. Ние от БСП отговорно можем да заявим, че бяхме корективът и градивната опозиция на порочните практики в управлението на ГЕРБ, като се борихме срещу бедността и неравенствата и предприехме редица социални мерки, и най-вече повишаване доходите на хората. Това каза  при откриване на срещата Николина Цолова - председател на БСП в Ботевград. Тя призова присъстващите да гласуват за листата с кандидатите за народни представители на партията: “Числото 1 е символ на победата, номерът на бюлетината на БСП за тези избори. Нека пробудим самосъзнанието в нас за нова надежда във всеки един дом и нека на 2 април победи разумът с бюлетина номер 1.“.


Срещата продължи с представяне на листата на БСП за Софийска област. Тя се състои от експерти и реализирани професионалисти в своята област. Представител на Ботевград в тази листа е нашият съгражданин Борис Дренов – на шесто място. Той е на 42 години, семеен. Средното си образование е завършил в ПГТМ “Христо Ботев“. Изучавал е Прецизна техника и уредостроене в Технически университет в София. От 2005 година работи в голяма местна фирма и заема отговорни позиции - инженер качество, инженер дизайнер, старши тест инженер и ръководител група. От началото на 2023г. е мениджър тестова лаборатория в международна  компания с дейност в автомобилната индустрия.


Борис Дренов също отправи призив за подкрепа на партията, която, “независимо дали е във властта, или в опозиция, винаги е работила за доброто на България и благоденствието на нейните граждани“. Той се позова на успешно реализираните мерки, които БСП успя да постигне за последната година и половина, припомнени от водещата на предизборното събитие. Безплатни ясли и детски градини, безплатни учебници за ученици от 1-ви до 12-ти клас, еднократна помощ за учениците от 1-ви до 4-ти клас в размер от 300 лв., увеличи размера на майчинството от 659 на 910 лева, увеличи детските надбавки, 600 лева необлагаем минимум за първо дете и 1 200 лева за второ дете, изплатена бе целева помощ през зимния сезон за над 260 000 домакинства, увеличи средствата за хора с увреждания с над 280 000 лева, увеличение на пенсиите с 39 на сто, минималната пенсия бе увеличена от 370 на 467 лева, а средната пенсия бе повишена с 42% - това са само чест от тези мерки. Българската социалистическа партия настоява за нулев данък върху доходите от труд на хората до 26-годишна възраст, а за хората над 60 години – да получават безплатни лекарства, изписани от личния лекар.


Последва изказване на д-р Грациела Петрова: “Никога не съм се занимавала с политика, но като виждам какво се случва през последните години в нашата държава, не мога да стоя безучастна. Всички ние трябва да бъдем социално активни и дадем своя принос за нашата прекрасна страна. Подкрепям БСП, защото тя е единствената партия, която прави нещо за хората в тези трудни, тежки времена, излиза с конкретни предложения и ги отстоява.“.


Думата бе предоставена на третия в листата на БСП – Ивайло Георгиев – председател на Младежкото обединение на БСП в Етрополе, финансист, общински съветник в Общински съвет Етрополе, мандат 2019 – 2023 год.
“Отново сме на избори. Избори, които трябва да решат бъдещето на България. “Пред нас стоят още приоритети и цели. Надявам се да има кабинет, за да можем да ги реализираме“, каза той и призова присъстващите да гласуват за листата на БСП за Софийска област.


С аплодисменти на сцената бе посрещнат и водачът на листата – Иван Ченчев – добре познат на ботевградчани. Той е народен представител от Българската социалистическа партия в 42, в 44 до 48 Народно събрание.  


“Преди шест години отново застанах на тази сцена и поех ангажименти. Тогава казах каква програма ще изпълнява партията и се радвам, че сега, слушайки всичко, което бе представено дотук от моите колеги и от водещите, наистина се случи. Представете си как в един много разнороден и скандален парламент, един парламент, който няма да бъде запомнен с нищо друго освен с решението да се дават оръжия и с опитите да правят България страна във война. На целия този фон БСП само с 24 народни представители успя да прокара идеята си за безплатни учебници до 12 клас и за еднократната помощ от първи до четвърти клас - по 300 лева на всяко младо семейство. “, подчерта той и продължи: “Аз нямам никакъв повод да се срамувам от това, което е направила моята партия в Народното събрание и от това, което съм гласувал.“.


По-нататък в изказването Иван Ченчев подчерта още, че БСП има мисия и тя е надпартийна. Защото става дума за децата на България. “Посегнаха на децата, и то по много начини. Не си мислете, че е само с джендър идеологията, но и през един закон за домашно насилие, в който пише, че някакви НПО-та имат право да извеждат децата от семействата, защото не се гледат добре, че имало насилие чрез бездействие, ако, например, загасиш телевизора и детето се разплаче. И въобще един куп неща, които са притеснителни, но са свързани с децата. Този удар върху децата не е случаен, те нас не могат да променят вече, ние сме учили в други системи, съвсем по друг начин, имаме съвсем друг морал и възпитание. Сега българският учител  загуби правото да възпитава децата. Учителят няма право да ги наказва, няма право на някаква мярка на въздействие. Сега тези евроатлантици искат да вземат възпитанието и да го извадят и от семейството, така както е извън България. Затова БСП осъзна тази отговорност. Ние сме единствената партия, която направи инициативен комитет с много известни хора в него – Нешка Робева, Емил Костадинов – футболната легенда, Златан Ванев – световен шампион по вдигане на тежести, Влади Въргала, адв. Шейтанов – представител на всички родителски организации в България, родител с шест деца и други, които подкрепят борбата срещу джендър идеологията. Тези хора не ги канят в телевизиите да коментират, медиите въобще не съобщават за този инициативен комитет“, заяви водачът на листата и добави: “Наистина въпросът е опрял до това да се преборим за семейството и децата си.“. В края на своето изказване Иван Ченчев бе категоричен, че БСП няма да се съгласи на слугува на чужди интереси и да допусне разруха на каквото и да било.  


В подкрепа на БСП и листата на партията за 26 МИР се изказа Цветан Миньовски - председател на Движение за социален хуманизъм – коалиционен партньор на партията. Обръщайки се към водача на листата, Миньовски заяви: “Г-н Ченчев, продължавайте да работите все така – за по-добър живот на бедния човек, на болния човек, за по-доброто бъдеще на нашите деца. БСП е единствената партия, която се опълчи срещу джендърството. Моят апел към Вас е не позволявайте да посегнат и на децата ни!“.


Предизборната среща продължи с концерт, в който взеха участие местни самодейци и Джина Иванова от “Трамвай №5“. Изпълненията им бяха поздрав от Общинския съвет на БСП и кандидати за народни представили от листата на партията за всички присъстващи на предизборната среща.  


Купуването и продаването на гласове е престъпление!