На 30 март поетесата Малинка Цветкова чества 60-годишен юбилей и едновременно с личния си празник представи в Историческия музей – Ботевград най-новата си поетична книга – “Човекология”. Премиерата премина при препълнена зала. Директорът на музея – Рени Петрова, приветства гостите, уважили двойния празник на Малинка Цветкова.


Група от Етрополския Клуб на дейците на културата и членове н Съюза на независимите писатели в България, начело с председателя Павел Билев,  също присъстваха на юбилейното тържество. Иван Иванов приветства юбилярката.


С тази книга тя затваря един десетгодишен цикъл – 7 книги, 5 от които са преведени и издадени на испански език. 42 награди на литературни конкурси у нас и в чужбина. Нейни стихотворения са включени в над 30 антологии, издадени у нас и в други страни.  За всичко това поетесата благодари на своя екип от художник, редактор, преводач, издател. Благодари и на хората, които винаги са я подкрепяли, на медиите, отразявали нейните успехи и изяви, на литературния критик Марин Кадиев, представил книгите й в Ботевград и Пловдив, на присъстващите, че са отделили време да я уважат в този специален за нея ден, на домакините от музея.


С присъщото си воодушевление и с изразителност Мария Коцева прочете стихотворения от “Човекология“, които сама бе подбрала. Те звучаха на фона на песента  “Пълнолуние“ по текст на Малинка Цветкова и музика на композитора Илко Илиев, който в момента създава нова песен по друго нейно стихотворение.


Думата бе предоставена на литературния критик Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите български писатели. Той е и автор на предговора към книгата, в края на който подчертава: “Тази стихосбирка дава най-пълна представа за лирическия свят на поетесата Малинка Цветкова и нейните идейно-естетически търсения. Независимо, че е писана в чужбина – във всяко стихотворение се долавя родолюбивото чувство към България и преди всичко към родния и магичен Ботевград, който е кръвно в душевността ѝ, осмисля битието ѝ и я стимулира към постигане на творческо пълнокръвие.“.


Марин Кадиев засвидетелства заслужено признание към Малинка Цветкова, награждавайки я с почетен медал на Съюза на независимите български писатели, придружен с удостоверение на Управителния съвет на организацията. Тази награда се връчва на ботевградската поетеса по случай 60-годишния й юбилей и за цялостно литературно творчество.


Малинка Цветкова получи поздравления, подаръци и много цветя от близки, приятели и любители на поетичното творчество. Уважение към нейната личност засвидетелстваха литературен клуб “Стамен Панчев“ – Ботевград и писателската общност на Етрополе. 


Даринка Петкова – учител по български език и литература и член на Литературен клуб “Стамен Панчев“ прочете свое стихотворение, озаглавено “60 зрънца мъдрост“. Тя обяви, че то е написано специално за личния празник на Малинка Цветкова, с която ги свързва не само любов към поезията, но и дългогодишно приятелство. 


“Човекология“ на Малинка Цветкова – една откровена изповед. Поезията и прозата на Малинка Цветкова са отклик от съвременната реалност. В завладяващото й творчество читателят открива най-съкровени мисли и преживявания. Чистата и неподправена любов е водещо начало в нейния лиричен свят. Малинка Цветкова притежава дълбока чувственост, насочена към заобикалящия микрокосмос. Със своята нравственост поетесата се извисява над човешките слабости. Стиховете й впечатляват с духовните си измерения. Поезията на Малинка провокира към размисъл за непреходните ценности в живота на всеки човек. Поредната й книга “Човекология“ е принос в литературната съкровищница както у нас, така и в чужбина. Споделяйки с читателите своите творби, “една жена от нежност и от броня, различна до отричане“, ни предаде неповторим урок по човечност – да се радваме на малките неща и просто да обичаме!“, каза Даринка Петкова.


Botevgrad.com се присъединява към хубавите пожелания, отправени към Малинка Цветкова. Екипът ни й пожелава здраве, творчески и лични успехи и безброй красиви моменти, които да я зареждат с вдъхновение и положителни емоции!


Текст: Елена Ачева


Снимки: Христо Христов