Всички автомобили трябва да се движат със запалени фарове, като част от акцията на КАТ “Пътна полиция“, наречена „Светлина“. Целта на акцията е намаляване на предпоставките за пътно-транспортни произшествия през есенно-зимния период, съобщи инспектор Красимир Костов от Информационния център на КАТ.

Запалените къси светлини са задължителни до 1 март догодина. При нарушение глобата е 20 лева.

От 1 до 9 ноември е т.нар. предупредителен период, през който пътните полицаи ще проверяват на пътя за неизправност на фарове, изгорели крушки, сигнализация. Ако има неизправности, през този период няма бъдат наказвани шофьорите, ще има само предупреждение, обясни инспектор Костов.

От 9 до 19 ноември е т.нар. активен период на акцията, през който ще се налагат санкции на шофьорите за технически неизправности, свързани с изправността на автомобила във връзка с готовността за зимата, допълни инспекторът.

„Целта на акцията е автомобилите да с изправно осветление, за да могат шофьорите да виждат добре пред себе си, фаровете да са регулирани, да светят на необходимото разстояние. Много е важно да се приучат и гражданите да се обозначават по подходящ начин, за да по-добре забележими в тъмните часове на деня”, каза още Костов за акция „Светлина”.