През 2021 година бе извършен ремонт на църквата в село Скравена - „Свети Свети Чудотворци Козма и Дамян”. Дейностите тогава включваха реставрация на фасадата и купола на храма, подменена бе цялата дървена дограма с PVC, както и двете вратите. Ремонтът струваше на общинския бюджет 55 хиляди лева. Той бе извършен от ботевградската фирма „Давид 2015”.


До поставянето на нови врати се стигна, след като от църковното настоятелство прецениха и настояха пред общинското ръководство по-използваната странична врата да бъде дървена, както е било досега.


Новите резбовани врати са дело на майсторката на керамика и стъкло - Екатерина Костадинова, и дърворезбарят, майстор на иконостаси - Димитър Христов. Те са изработени по поръчка на Община Ботевград. За направата им е използван добре изсъхнала дъбова дървесина. В долната част на всяка врата има по две резбовани пана, в горният край – малък прозорец със специално ръчно изработено цветно стъкло.


Църквата „Свети Свети Чудотворци Козма и Дамян” е издигната през 1896 година на мястото на  някогашната църква „Свети Георги“. Старият храм е изграден по време на турското робство през 1856 година.  В двора на храма, на 3 юни 1876 година, погребват главите на  Ботевите четници, които  години по-късно са пренесени в Паметника костница. На 2 юни храмът в Скравена е едно от местата за поклонение по време на националните чествания на Деня на Ботев и падналите за свободата.