След седмици на теоретична подготовка по проекта „Да направим филм“, на 4 април ученици от района на Средногорието се срещнаха на живо със специалисти от Обогатителния комплекс на „Елаците-Мед“ АД.


С това посещение започна втория етап на съвместната инициатива на „Геотехмин“ ООД и „Елаците-Мед“ АД със сдружение „Арлекин“ - практическата част от обучението. Учениците от училищата в Средногорието се запознаха със специалистите на компанията, от които ще вземат интервю, за да представят в документален филм професиите им - електроинженер КИПиА,  обогатител, инженер механик, еколог и технолог. Посещението даде възможност на младите творци да посетят местата, на които ще се снима бъдещата кинопродукция, да разберат повече за иновативните и високотехнологични системи, с които се работи в Обогатителния комплекс, и за отговорността на хората, упражняващи различни професии в минната индустрия.


Д-р Росица Младенова, режисьор, преподавател в НАТФИЗ и ръководител на проекта на „Арлекин“, даде ценни съвети на бъдещите млади оператори, сценаристи и монтажисти, а служителите на „Елаците-Мед“ - Цонка Джунева, Павел Младенов, Александър Григоров и Момчил Бояджиев, разказаха за своите професии и за професионалния си път в „Елаците-Мед“.


Младите таланти от училищата от Антон, Челопеч, Копривщица и Златица посетиха цех „Водно и хвостово стопанство“, за да определят местата за снимките.


Техните съученици от училищата в Мирково, Чавдар и Пирдоп разгледаха цеховете „Мелнично флотационен“ и „Средно и ситно трошене“ в комплекса и се запознаха с работните процеси там. Те също набелязаха основните местоположения за предстоящите снимки.


Всички бяха ентусиазирани, развълнувани и задаваха много въпроси: Как се ремонтира двигател? Какъв е процесът на обогатяване? И как се грижим за околната среда?


На тези и на много други въпроси получиха отговор младежите, включени в проекта и с нетърпение очакваха да се впуснат в същинската част – снимачните дни, които обещават да са много вълнуващи.