Цветница е!. Под този надслов жителите на Новачене отбелязаха един от най-хубавите християнски празници. В ранната утрин отец Васил Николов отслужи Златоустова света литургия в местния храм „Успение на Света Богородица“. По традиция той освети и върбови клонки, които вярващите да поставят в домовете си. Празникът се пренесе на площада в селото. Деца в народни носии създадоха приятна атмосфера и ведро настроение. 


В празничния концерт самодейците от читалище „Правда 1905 г.“ и учениците от Основно училище „Васил Левски“- село Новачене пресъздадоха някои от най-интересните обичаи, свързани с деня на цветята. Накрая всички извиха общо хоро. 


Читалището в селото е подготвило специална програма за великденските празници. На 13 април ще се открие традиционната изложба на произведения, изработени от децата на Новачене. Танцьорите към местното читалище ще вземат участие в програмата на „Великденски събор 2023 г.“ в Ботевград идната седмица.


Снимките, които публикуваме, са направени от Нина Петкова – председател на читалището в Новачене, и Здравко Спасов – директор на ОУ “Васил Левски“ – с. Новачене.