50 години са много. Аз няма да изброявам и да акцентирам върху многобройните спечени проекти, конкурси, награди, иновативни методи и технологии, повишаващи качеството на образованието във времето. Защото смятам, че името на ДГ “Синчец“ говори само по себе си и всичко това е видимо. Видимо е в децата, които ние всяка година изпращаме в първи клас. Доволни сме, когато чуем, че те са сред най-талантливите, знаещи, можещи, успели деца. Докосващо е, когато след години отново прекрачат прага на ДГ “Синчец“, за да ни видят, да ни прегърнат и да ни благодарят за знанията и обичта, с които сме ги дарили. Повярвайте ми - всичко това си струва положените усилия. И си заслужава да бъдем отново заедно с тях, защото обичта, която раздаваме, като бумеранг стократно се връща към нас и се превръща в едно голямо цяло, наречено Детска градина “Синчец“. Това каза директорът на детското заведение Боряна Кунчева преди началото на юбилейното тържество. То се състоя тази вечер в големи салон на читалище “Христо Ботев“. 


Думата бе предоставена на зам.-председателя на ОбС Любчо Василев, който изпълни решение на органа за местно самоуправление, връчвайки почетна грамота на дългогодишния директор на ДГ “Синчец“ Татяна Цанова. Наградата се присъжда за висок професионализъм, личен принос за повишаване качеството на образованието и утвърждаване на доброто име на детската градина.  


Г-жа Цанова благодари за отличието и заяви, че "то е за всички учители, които през тези 50 години работиха от сърце и душа за децата на нашия град, за Детска градина №4, а след това Детска градина “Синчец“. “Днес тук с нас трябваше да бъде и г-жа Антонова – тя е създателка и кръстница на нашата детска градина. Двадесет години нейният колектив работеше за утвърждаване името на ДГ “Синчец", каза още Татяна Цанова. Тя благодари на родителите за подкрепата и доверието през годините, благодари и на децата, израснали в детската градина. “Те винаги ще бъдат нашите деца – децата на ДГ “Синчец“, каза дългогодишната директорка. Г-жа Цанова пожела на всички, които сега работят в детското заведение, още по-големи трудови и творчески успехи. 


Кметът Иван Гавалюгов, който е възпитаник на ДГ “Синчец“, уважи юбилейното тържество. Той благодари на всички бивши учители. “Вярвам, че повечето от тях са тук. Искам като възпитаник да им благодаря за положените усилия за нашето отглеждане и възпитание. Преди 40 години бях в тази детска градина. Имам някакви смътни детски спомени, но усещането беше много приятно. Радвам се, че хубавите, добрите традиции са продължили в годините напред. Вече като родител мога да го твърдя, тъй като съм удовлетворен от начина, по който се извършва целия образователен процес. Разбира се, има какво да се желае по отношение на материалната база, тя трябва да се надгражда и подобрява, за да осигурим по-добри условия за отглеждане и възпитаване на най-ценното, което имаме, това са децата! Той поздрави учителите, “които в днешно време и понастоящем извършват своята трудова дейност не просто като начин на упражняване на професията, а като мисия“. Кметът поздрави и родителите, поверили децата си на ДГ “Синчец“. 


Иван Гавалюгов също връчи награда. “Има някои учители, които трябва да почетем и заради професионализма, и заради дългогодишния трудов стаж, който са имали и имат понастоящем в детската градина“, каза той и удостои Ирина Радкова с почетен медал на Кмета на община Ботевград. 


От своя страна г-жа Радкова заяви: “Удовлетворена съм от моята емоционална работа, че съм успяла да достигна до сърчицето на детето, до най-фината му стеничка, за да го накарам да усети и да изживее, и да остави винаги при себе си, че музиката е красота, че музиката е вълшебство, че музиката прави хората по-добри и че само една порция музика – това е здраве за деня. Децата – това са цветята на живота! Пазете ги от болка, пазете светлината и надеждата на утрешния ден! А ние – да станем малко по-добри! Взаимно да си помагаме за един по-добър свят.“.


За юбилейното си тържество ДГ “Синчец“ беше подготвила специална програма, в която участие взеха нейните малчугани. Техните песни, стихове, танци, подбрани сценични костюми, тяхната артистичност и ентусиазмът им създадоха ведро настроение и направиха празника още по-красив.