На 28.04.2023 г., в град Етрополе по покана на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед - Етрополе“, се проведе скринингово обследване за гръбначни изкривявания и плоскостъпие (СОГИП) за деца от 3- ти до 7- ми клас, в СУ “Христо Ясенов“ и ОУ „Христо Ботев“ гр. Етрополе.           


Изпълнител беше фирма „Спорт и здраве“ ЕООД, с управител Борислав Чонгов, доктор по кинезитерапия. В инициативата се включи и доктор Александър Герчев, ортопед, заедно със своя екип специалисти.


Тестовете бяха прецизно подбрани и разработени от ортопеди и кинезитерапевти, с подкрепата на НСА „Васил Левски“ и УСБАЛ по Ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“, гр. София.


Целта на скрининга беше да бъдат прегледани възможно най-много деца, за да могат да бъдат насочени към специализирани прегледи, в случай, че имат нужда. През изследването минаха над 340 ученици.


След обработване  на информацията, Борислав Чонгов представи обобщени резултати и изнесе лекция по темата за гръбначните изкривявания и плоскостъпието при децата. 


Резултатите сочат, че 43 % от прегледаните ученици нямат никакви забележки към стойката, 26 % от децата имат отпусната стойка и само 1% от тях са с увеличени извивки на гръбначния стълб.


При измерването със сколиометър – 37 деца са със стойности над 4 градуса ъгъл на ротация на торса (ЪРТ), което е 12,3 % от всички изследвани деца. Над 7 градуса ЪРТ е открито при едно дете, на което е препоръчано да се направи консултация с личен лекар и рентгенография на гръбначния стълб.


Резултатите от изследването за плоскостъпие сочат, че 39 % от децата са с нормални показатели, 50 % имат паднал свод, с плоскостъпие са 11 % от тях.


При изследването на ахилесовите сухожилия, тест, който бе проведен за първи път, в норма са 49 % от прегледаните ученици. При 37 % от децата се наблюдават реално скъсени ахилесови сухожилия. 


След приключването на скрининговото изследване, всички родители, чиито деца бяха прегледани, получиха фиш с резултати и препоръки за активно спортуване, като най-подходящият за превенция на гръбначни изкривявания  спорт е плуването.


Председателят на сдружението, инж. Владимир Александров, отправи своите лични благодарности към доктор Александър Герчев и доктор Ния Гечева, към  фирма „Спорт и здраве“ ЕООД, с управител  Борислав Чонгов,  доц. Любомира Саздова и екипа, провел скрининговото изследване.


На финала на срещата думите на  Борислав Чонгов,  бяха: „Заедно с  „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед - Етрополе“ ще продължим грижата за нашите деца, като създадем програми, които да помогнат на децата да преодолеят по-лесно настоящите изменения на стойката и ходилата в един „цялостен модел на екипен мултидисциплинарен подход“.


 


Текст и снимки:Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед - Етрополе