Ботевград се присъединява към градовете в страната, в които се провежда поход за мир и суверенитет на страната. Събитието ще се състои на 21 май /неделя/ от 14 часа. Сборният пункт е пред Часовниковата кула. Походът ще премине по бул. “България“, ул. “Захари Стоянов“, ул.“Божко Божилов“, бул. “Цар Освободител“ и ще завърши отново пред Часовникова кула. В него ще вземе участие и Нешка Робева, която е един от организаторите и член на Инициативния комитет. 


Събитието, организирано от 54-ма интелектуалци, общественици, журналисти и бивши народни представители, цели да събере достатъчно подписи за провеждане на национален референдум за това България да е неутрална във войната между Русия и Украйна. Въпросите в допитването са общо 6, сред които: " Подкрепяте ли да се установи национална политика на военен неутралитет по отношение на всички външни за територията ѝ конфликти", също: "Подкрепяте ли да бъдат променени изискванията за брой подписи за произвеждане на национален референдум", като при над 100 хиляди подписа Народното събрание задължително да взема решение за произвеждането му.


Походът е под надслов: България - зона на мира. Към него се присъединяват повече от 30 града в страната.


Шествието се организира от десетки граждани по места, както и от: Български национален съвет за мир; „Свободна и мирна България“; НС „Свети Георги Победоносец“; Обединение 29; БРОД – Българският род обединен за децата.