Проектът е осъществен с дарение от Група ГЕОТЕХМИН 


С официално събитие на 26 май в МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев, Етрополе“, бе представен последно поколение дигитален рентген LUMINOS Impulse на Siemens Healthineers. Рентгенът е закупен с дарение от Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геотрейдинг АД и Геострой АД по Благотворителна програма „Българските добродетели“.   


Новият рентгенов апарат е важна придобивка за една от най-големите болници в Софийска област. С перфектните си напълно цифрови изображения ще осигури много по-качествена, бърза и безопасна диагностика за над 3000 пациенти, които се лекуват годишно в нея. Персоналът е обучен и готов безопасно и сигурно да работи с новата придобивка. Същия ден минаха и първите пациенти.


От Община Етрополе събитието почетоха председателят на ОбС г-н Христо Андреев и зам.- кметът г-жа Станка Димитрова. Сред официалните гости от страна на дарителите бяха г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, инж. Ивайло Николов, директор на Рудодобивния комплекс на Елаците-Мед АД, инж. Владимир Александров и инж. Васил Шишков, зам.-директори на комплекса, служители от компаниите дарители. Сред гостите бе и д-р Станислав Иванов, мениджър продажби на Siemens Healthineers.


Д-р Галя Василева, управител на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“, даде старт на пуска в експлоатация на рентгена. „Това е поредният благотворителен жест и жест на съпричастност към проблемите на болницата от Група ГЕОТЕХМИН. Фирмите от Групата винаги са били до нас преди пандемията, по време на пандемията и след това и винаги са реагирали на всички наши нужди“, благодари тя на дарителите от свое име и от името на персонала. Д-р Василева връчи на представителите на четирите компании от Група ГЕОТЕХМИН сертификати за дарение. Управителят на МБАЛ - Етрополе благодари персонално и на началника на отделение „Образна диагностика“ д-р Ива Николова и д-р Полина Цанкова, които са избрали да работят тук в болницата, на персонала на отделението и на целия екип на болницата за техния професионализъм и отговорност. 


Благодарност към Група ГЕОТЕХМИН изрази зам.-кметът г-жа Станка Димитрова. „Болницата ни е прекрасна и имаме нужда от такива апарати и от лекари, които да подновят състава. В тази връзка общината е отпуснала стипендии за младежи, които искат да учат медицина. Мога да кажа, че когато се работи заедно, се получават добри постижения. Надявам се да продължите с вашата дейност по „Българските добродетели“, да се умножават нещата, които правите. Етрополе ще ви бъде благодарно за това“ – завърши тя приветствието си. 


„Горд съм, че на днешния ден отбелязваме официално започването на дейността на новия цифров графично-скопичен рентгенов апарат. Той прави процедурите съобразно всички изисквания на модерното и съвременно здравеопазване“, обърна се Доминик Хамерс към ръководството на болницата, лекарите и пациентите. „С това дарение по програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН, основана от проф. дтн инж. Цоло Вутов, ние подпомагаме общинската болница, подкрепяме усилията на екипа ѝ да бъде в помощ на хората в Етрополе. На пациентите, сред които има и наши служители, е важно да им бъде оказвана подкрепа с най-високотехнологичните методи за диагностика“, допълни той. Г-н Хамерс благодари на ръководството и целия екип на МБАЛ за благородната им мисия, за всеотдайния им всекидневен труд и за изпълнения дълг.


От името на лекарския екип, който ще работи с новия апарат, д-р Ива Николова се обърна към дарителите: “Изключително щедро дарение, идващо в момент на трудни времена за българската медицина и за българските пациенти. Това ще улесни много нашата работа, ще се повиши изключително качеството на диагностичния процес. Апаратът е високотехнологичен, разполага с мултипроцесорна система, която позволява намаляване на времето на експедиция, намалява лъчевото натоварване на пациента, улеснява работата на нашите лаборанти. Ние сме изключително благодарни. Община Етрополе и съседните общини имат нужда от подобна подкрепа“, каза тя. 


Трикольорната лента за откриване на най-новата придобивка на болницата прерязаха г-жа Станка Димитрова, г-н Доминик Хамерс и инж. Ивайло Николов. 


От своя страна г-жа Галя Василева плисна с менче с вода, за да спори работата на персонала на отделението по Образна диагностика. 


С въвеждането в експлоатация на новия модерен диагностичен апарат, болницата вече разполага с два рентгена за необходимите изследвания, което осигурява бързо и цялостно обхващане на пациентите от целия спектър болести. С новия рентген се получават за минути точни и ясни висококачествени изображения. Придобивката е още едно доказателство за социална политика на Група ГЕОТЕХМИН и отговорното отношение към местната общност. Обновяването на материалната база с новия изключително надежден, щадящ здравето на пациентите рентген, позволява на най-голямата болница в региона да надстрои и дигитализира отделението си по диагностика и да бъде в тон с европейските изисквания. 


През 2021 г. също по Благотворителна програма „Българските добродетели“, Група ГЕОТЕХМИН финансира ремонт на покривните части на МБАЛ – Етрополе.