На 27 май, 2023 г., в Етрополе, на централния стадион  се проведоха Народни борби, организирани от „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“ и Клуб „Спорт и здраве“ – Етрополе.


Идеята на събитието беше да почетем и възродим традициите, свързани с този спорт, защото Етрополе е дало на България двама вицеолимпийски шампиони, двама световни, двама европейски шампиони, четиринадесет сребърни и бронзови медалисти от световни и европейски първенства, десетки републикански отличия и награди. Така отдадохме заслужено уважение и признание на всички тези изключителни борци и треньори.  С едноминутно мълчание и ставане на крака всички присъстващи почетоха паметта на великия Стоян Николов.


В този ден Етрополе стана столица на борбите, защото на стадиона присъстваха като гости олимпийски, световни, европейски шампиони, знакови имена в борбата. Между тях бяха  двамата братя, Стоян и  Петър Балови,  гордостта на етрополци, Валентин Гецов, Георги Мърков, Рахмат Сукра, Серафим Бързаков, Михаил Ганев, Радослав Великов, Юлияна Янева, Евелина Николова, Биляна Дудова, Елица Янкова, Елис Гури, Жельо Желев.


Почти 200 състезатели  от цяла България премериха сили на три тепиха. Борците бяха разделени в 35 категории, оценявани от 9 съдии.


Абсолютната легенда на народните борби, Димитър Кумчев, беше водещ на зрелищното събитие. 


Националният химн, звучал стотици пъти в чест на много от официалните гости, беше изпълнен от Етрополската духова музика. Многобройната публика се наслади и на прекрасното изпълнение на танцьорите от ТА „Балканска младост“, с художествен ръководител Калинка Пушкарова, които превърнаха трите тепиха в арена на красотата.


Стартът на народните борби беше даден от Председателя на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“, инж. Владимир Александров,  според който за етрополци е дълг да поддържат  и развиват традициите на този спорт.


Както повеляват старите български обичаи, народните борби започнаха под звуците на тъпан и гайда, в изпълнение на Мартин Дойчев и Павлин Христов.


Деца, момчета, кадети и юноши донесоха много емоции на присъстващите, борейки се да докажат, че са най-добрите. Победителите бяха наградени с медали, двата тома на „Властелините на тепиха“,  тениски с постиженията на етрополските борци и парични бонуси. Наградите връчиха легендите, уважили спортния ни празник. Всички те получиха подарък от организаторите на събитието, за спомен от вълнуващия ден.


Преди старта на най-атрактивната част от състезанието, категория „мъже“, чаровните момичета от Мажоретния състав при СУ „Христо Ясенов“ зарадваха феновете на стадиона със свое изпълнение. 


В директни схватки мъжете премериха сили в  седем категории. Най-зрелищната от тях беше финалът между етрополеца Йоан Димитров и Алекса Ернски, победителят от „Игри на волята“, която за радост на съгражданите ни  спечели  нашето момче. За тази си победа, Йоан Димитров беше  награден по традиция, с живо теле. 


Най-голямата атракция за публиката бяха допълнителните награди, които раздадохме под съпровода на „Етро брас бенд“. Микяй Наим, в категория 60 кг, получи за награда живо агне, Мирослав Киров, в категория 80 кг си тръгна с коч. В най-тежката категория, 100+ кг, Георги Иванов се окичи с агне.


Останалите победители при мъжете получиха медали, книги, тениски и парични награди.


Председателите на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“, инж. Владимир Александров и на Клуб „Спорт и здраве“ – Етрополе, Ивайло Георгиев изразиха надежда, че този турнир ще привлече повече деца да тренират борба и  благодариха на участниците, гостите, публиката. Специални благодарности поднесоха на Кирил Михалев, учредител в спортния клуб, който бе в основата на цялостната организация.