Ботевградската природо-математическата гимназия е удостоена с наградата “Училище на 2023 год. от Софийска област“. Тя се присъжда от Регионалното управление на образованието за заслуги и значим принос в образованието в Софийска област през учебната 2022 – 2023 година. 


“Аз, като директор, педагогическият колектив и учениците приемаме тази награда с чувство за удовлетвореност. През тази учебна година ние наистина работихме по много направления и получихме много награди“, каза Даниела Колева – директор на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ пред наш репортер. Тя изброи само някои от тях, включени в календара на Министерството на образованието и науката – олимпиади, конкурси, спортни състезания. Също така училището участва в Националната програма “Иновации в действие“, в образователен форум в Благоевград, а в момента има покана за участие в регионален форум отново по “Иновации в действие“. Възпитаници на гимназията са и сред наградените в Националния литературен конкурс “Стамен Панчев“ и в рециталите, посветени на 175 години от рождението на Христо Ботев“. ППМГ работи по пет проекта към образователна програма “Еразъм+“. През тази учебна година учебното заведение посрещна учители от Чехия, Италия, Португалия, пред които са проведени над 40 открити урока. Многобройни са и училищните прояви, организирани на местно ниво. 


“Много ме радва, че самите ученици са в основата на училищните изяви, подчерта Даниела Колева и допълни: “Вследствие на цялата тази дейност колективът и учениците заслужават тази награда. Затова те толкова се радват, приемат я емоционално и се чувстват удовлетворени.“.


Общо 7 училища от Софийска област получиха грамоти и каменни плакети. Освен ППМГ, с тази награда е удостоено и ОУ “Кирил и Методий“ – Ботевград, което също има класирани ученици в национални кръгове на олимпиади, призови места в състезания по безопасност на пътя и други. Традиционно проект на основното учелище печели първо място в Националния конкурс “Посланици на здравето“.  


В категория “Учител/зам.-директор на 2023 година“ награди получиха: Никола Фампарски – ст. учител по физическо възпитание и спорт в ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“, Теменужка Христова – ст. учител по биология и здравно образование в същото училище; Нина Дюлгерска – зам.-директор по учебната дейност в ОУ “Кирил и Методий“ – Ботевград; Геновева Йотова – ст. учител в начален етап на ОУ “Кирил и Методий“ – Ботевград. 


С грамота и медал в категория “Ученици-зрелостници“ е удостоена Цвета Диловска – ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“.


Награди получиха още: Ива Филипова – ученичка от пети клас на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“, Никола Тониев – ученик от седми клас на ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – Ботевград, Владислав Пеев – ученик от седми клас на ОУ “Н. Й. Вапцаров“; Севдалин Русинов, Мирослав Алексиев и Радослав Асенов – ученици от ТПГ “Стамен Панчев“. 


Отборът по баскетбол – юноши 11 – 12 клас, на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ грабна грамота и статуетка в категория “Училищни отбори“. Наградата е за завоюван сребърен медал на финалните състезание на “Ученически игри 2023“.