Кметството поставя арт инсталация Шишеяд по желание на местните жители


Кметство село Трудовец се присъединява към кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и ще постави на своята територия арт инсталацията наречена “Шишеяд”. Кампанията се осъществява за поредна година от сдружение BG Бъди активен, като в нея са се включили над 50 населени места от цялата страна.  


Шишеядът ще бъде разположен на оживена и посещаван зона - Изворна чешма "Недковец", а това се случва по желание на местните жители, които са отправили молба към Кметството за поставяне на Шишеяд на територията на селото. “Нашата цел е да ограничим максимално безразборното изхвърляне на пластмасови бутилки и кенчета, да събудим гражданската позиция и да опазваме нашето населено място чисто”, казва Еленко Иванов кмет на Кметство Трудовец - “Събирането разделно и рециклирането на опаковките трябва да бъде част от ежедневието ни. Това е едно на пръв поглед малко ежедневно действие, което обаче може да заразява другите и да спомага за промяната на средата.”


“Към момента имаме разположени близо 80 Шишеяда в 50 населени места! От началото на кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” сме спестили над 350 тона отпадъци на природата и сме ангажирали над 300 000 човека пряко с идеята”, казва Ласка Ненова от сдружение BG Бъди активен. - В наше лице общинските администрации откриват партньор, който ги подкрепя с осигуряване на know how, идеи, знания и ресурси в посока комуникация с гражданите и активизирането на общности. Отворени сме към нови партньорства и отправяме призив към останалите населени места да последват примера на Трудовец и да се вслушват в желанията на своите жители”, допълни тя.


Партньори на кампанията на местно ниво са Читалище "Никола Ракитин", Детска градина "Здравец", ОУ "Любен Каравелов", Футболен клуб "Ракитин" - Трудовец.