Група Геотехмин се включи в „Ало, Космос 3.0! Говори България!“ (29.06.2023) – младежки фестивал за STEAM науките и Космоса, посветен на популяризирането на науката, образованието и изследването на Вселената. На адреса на иновациите – иновационен форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк, екип на Елаците-Мед представи резултатите от въздушна фотограметрия с новия безпилотен самолет Wingtra Gen II, разработен от швейцарски студенти с помощта на индустрията. 


Посетителите на щанда бяха впечатлени от кадрите на обекти в Елаците-Мед, направени с безпилотния апарат, и много от тях изразиха желание да научат повече за възможностите и приложението му. Инж. Младен Недков, зам.-директор ИКТ в компанията, и инж. Марин Недялков, зам.-ръководител в отдел „Маркшайдерски“, отговаряха с удоволствие на въпросите и участваха във вълнуваща дискусия за използването на съвременните технологии в минната индустрия. 


„С новия апарат за 2 часа полет например може да се обследва обект с площ около 2500-2600 дка, което е повече от 480 футболни игрища. Това е много по-бързо, отколкото с използването на тотални станции, GPS приемници или предишно поколение дрон – сподели инж. Марин Недялков. Той допълни, че събраната информация се обработва с няколко софтуера и се получава много точен и прецизен 3D модел на обектите. 


„Задачите, които изпълняваме с Wingtra Gen II, е само един от примерите за дигиталната трансформация, която е приоритет за компанията и Група Геотехмин“ – каза инж. Младен Недков. 


Геотехмин участва във вълнуващото космическо събитие „Ало, Космос 3.0!“, защото вярва, че иновациите са ключ към по-висока ефективност и подкрепя целите на фестивала младите умове и таланти да се ангажират с чудесата на науката, технологиите, инженерството, математиката, изкуството и да отправят поглед към звездите.