Д-р Иво Инджов, началник на отделението по Очни болести на УМБАЛ „Лозенец” /бивша Правителствена/ ще преглежда безплатно в Ботевград на 9 юли /неделя/ от 10 часа. Предварителното записване е  на тел.0888022285 от 8.00 ч.до 18.00 ч.
Целта е да се открият навреме повече пациенти с глаукома, макулна дегенерация, свързана с възрастта, и диабетна ретинопатия. Ранното назначаване на правилно лечение дава много по-добър ефект.
Прегледите ще се извършват в рапортната зала на МБАЛ-Ботевград, на първия етаж, до регистратурата.
Не е нужно направление по НЗОК. Добре е пациентите да носят медицинска документация (ако има такава) от предишни очни прегледи. Профилактичният преглед включва: измерване на зрителната острота (без рецепта за очила), измерване на вътреочното налягане и оглед на очните дъна.

Д-р Иво Инджов завършва Медицински университет – София през 2016г.


Още като студент проявява интерес към офталмологията и започва да работи като доброволец в Очно отделение на УМБАЛ Аджъбадем Сити клиник – Токуда, където по-късно специализира.
Взема специалност през 2020г, след което след спечелен конкурс започва работа като лекар и асистент към Медицински университет – София към базата на Очна клиника в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.  


Специализира хирургия на преден и заден очен сегмент в Университетска болница Антверпен, Белгия.
Редовно участва в научни конгреси и конференции. Член на European Society Of Cataract & Refractive Surgeons, Българско Дружество по Офталмология, European Society of Ophthalmology и др. Професионалните му интереси са насочени към оперативно лечение на катаракта, глаукома, както и възпалителни и съдови заболявания на ретината.

Глаукомата уврежда първо периферното зрение

Първичната откритоъгълна глаукома е хронично, дегенеративно заболяване, водещо до загиване на нервните клетки в ретината и увреждане на зрителния нерв. В началните етапи на болестта настъпва увреждане на периферното зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Рискови фактори са повишено вътреочно налягане, роднини с глаукома, съдови промени, артериална хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, намалена дебелина на роговицата, наличието на късогледство и др.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина пациентите да идват при очен лекар късно, във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Правилното и навременно диагностициране и лечение са ключови за съхранението на зрението на пациентите.

Макулната дегенерация

често се появява с напредването на възрастта. Тя е заболяване, което обикновено засяга двете очи. Типичното оплакване е, че човек вижда разкривени правите линии – например струва му се, че рамката на вратата е извита. Макулната дегенерация се среща главно при хора след 75-годишна възраст. При това заболяване се уврежда централното зрение, способността за четене, шофиране и редица ежедневни дейности. Ранните оплаквания са намалено зрение за близко и далече, влошена контрастна светлочувствителност, разкривяване на образите и др.

Диабетната ретинопатия

се проявява като усложнение при пациенти с дългогодишен захарен диабет. Важен фактор за превенция е стриктният контрол на кръвната захар. При вече открито заболяване е важно навременно лечение, за да се избегнат тежките усложнения на напредналата, пролиферативна форма – вътреочен кръвоизлив, вторична глаукома и отлепване на ретината