Съвсем скоро ще бъдат поставени пътни знаци на пътя Новачене-Боженица-Курново, които ще забранят преминаването на камиони над 12 тона. Това съобщи на днешния редовен брифинг с местните медии кметът Иван Гавалюгов. Поводът – увеличения в пъти национален трафик на леки и тежкотоварни автомобили през Боженица след спирането на движението по Е-79 в района на Лютидол.


„Може би навигацията води шофьорите по този път. Той обаче категорично не е подходящ за този вид трафик. Самата настилка няма нужната товароносимост и здравина. Ние следим неговото състояние редовно. Добрата новина е, че пътят от Боженица до разклона за Елов дол вече е възложен на фирма за извършването на ремонтни дейности. Тази отсечка беше заложена за рехабилитация по обществена поръчка. Финансира се по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това задание касае 4 общински пътища. Отсечката от разклона за Елов дол в посока Курново, до границата на общините Ботевград и Роман, не е обект на тази обществена поръчка. На този път дупките не са сериозен проблем, отколкото неговата ширина и навлизането по него на тежкотоварни камиони и автомобили, които го ползват като алтернативен маршрут.“ – обясни кметът Гавалюгов.


Общинското ръководство е влязло във връзка с Областно пътно управление. В близките дни ще бъдат поставени ограничителни знаци в двата края на отсечката – отбивката при Новачене за Боженица и на границата на двете общини. Те ще забраняват преминаването на товарни автомобили над 12 тона.


„Другата добра новина е, че в обхвата на същата обществена поръчка вече са в ход ремонтните дейности по главната улица на Врачеш и на пътя от Липница до Елов дол. Във Врачеш заедно с рехабилитацията на пътя и тротоарите, със собствени средства полагаме и нов водопровод в участъците, където не е сменян в предходни години.“ – припомни Иван Гавалюгов.