Като продължение на инициативата „Весело лято в града“, организирана от Община Ботевград, екипът на Исторически музей Ботевград подготви още забавни летни изненади за малчуганите, обединени под името „ЛЯТО В МУЗЕЯ“.


Първото занимание се състоя днес. Присъстващите малки и по-големи жители и гости на Ботевград се запознаха с една отколешна българска традиция  - сухо плъстене на вълна (филц). С тази техника може да изработват мартеници, домашна, коледна и великденска декорация, малки играчки за деца или за подарък, елементи за бижута и апликации.


Изработването на изделия от нетъкан текстил „плъсти“ е традиционен български занаят, чийто корени могат да бъдат открити в далечното минало. Странджа е един от районите, където се практикува това древно изкуство. Основната суровина е овчата вълна. 


Ето какви други занимания ще се проведат в музея в следващите дни:


20.07.2023 г. – 10:00 – 12:00 ч. - Рисуване на керамичен съд - (всички материали ще бъдат осигурени от музея);


25.07.2023 г. и 27.07.2023 г. – 10:00 – 12:00 ч. - Рисуване и декорация на моден аксесоар. За целта от музея молят всички желаещи да си донесат старите дънки, бели кецове или бели тениски, които ще бъдат декорирани по интересен и актуален начин. Предвидени са специални текстилни бои, спрейове, шаблони и помощни материали.


За всички желаещи деца на възраст от 8 до 12 години - вход свободен!


Музеят Ви очаква!


Телефон за записвания: 0878908475 - Рени Петрова