Под ръководството на Районна прокуратура – Ботевград се води разследване по образувано досъдебно производство за кражба и палеж. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 194, ал. 1 и по чл. 330, ал. 1 от НК.


На 19.07.2023г. в с. Осиковска Лакавица, община Правец, било запалено имущество със значителна стойност – двуетажна къща в махала „Хановете“ и намиращата в нея покъщнина.


Стойността на недвижимия имот е 200 000 лева, а запаленото имущество се оценява на сумата около 50 000 лева. 


Стопаните на имота са установили, че от него липсват множество вещи на обща стойност около 5 000 лева.


От събраните в хода на разследването доказателства се установява авторството на деянието и механизма на осъществяването му. 


Направен е оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели. С разрешение на съдия са извършени претърсвания и изземвания на няколко адреса и на автомобил. Отнетите вещи са открити в жилище в София. 


С постановление на прокурор в качеството на обвиняем е привлечен Р.Я. (на 44 години), който преди време бил в приятелски отношения с пострадалите от деянията му лица.


Районна прокуратура – Ботевград внесе в съда искане да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Съдът му наложи мярка за неотклонение „домашен арест“.


Разследването по случая продължава.