02.08.2023  Янчо Николов


До всичко това се стига, след като съпругът на собственичката на фермата, е настанен за лечение в болницата с подозрение за развита белодробна пневмония. Когато обаче оплакванията се появяват при жената и сина им, семейният лекар решава да пусне сигнал в БАБХ заради това че имат ферма.


Наложена е забрана за изнасяне на животни или продукти с животински произход от фермата, спряно е и влизането на външни лица. В обекта се отглеждат 61 овце, 15  бивола, 31 говеда и 10 кози.


Днес мъжът е освободен днес от болницата и по думите му може да се включи в помощ на семейството си в грижите около животните.


Ку–треската е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с внезапна отпадналост, главоболие и атипична пневмония. Среща се сравнително рядко, с изключение на отделни епидемични взривове в някои райони на страната.


От Ку-треска боледуват както дивите, така и селскостопанските животни. Кърлежи от над 70 вида са не само преносители, но и резервоари на инфекцията. Хората могат да се заразят основно от домашни животни, в България най-често това са крави,биволи,овце и кози, които често боледуват безсимптомно.