Извършителите на побоя са задържани

Около 17.45 часа вчера жителка на Ботевград алармирала в полицията, че двама непознати са нанесли побой на мъжа й в градския парк. Пострадалият е прегледан във Филиала за спешна помощ, където са констатирани наранявания по главата му, след което е насочен за допълнителни изследвания в болнично заведение. 


След бързи оперативно-издирвателни действия извършителите – на 18 и 24 години от същия град, са задържани в полицейския арест. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 129, ал.1 от НК. Това съобщават от ОДМВР - София.


Ето и подробности по случая:


49-годишният Дилян Йорданов е буквално обезобразен при побой в градския парк в Ботевград. Той е с множество травми в областта на главата, по краката, ръцете и на други места по тялото. Вчера, след 17 часа, Дилян е нападнат от двама мъже от ромския етнос. Той седял на пейка, придружавал 8-годишния си син, който си играел на една от площадките в парка.


“Започнаха да ме бият пред очите на около 15 деца, сред които беше и моето дете. Те се разпищяха. Синът ми все още е в шок от гледката, от случилото се. По това време в парка имаше и възрастни хора, но те се разбягаха. Нито един от тях не ми се притече на помощ. Разбирам ги, страхуват се хората, защото те също могат да пострадат…“, сподели пред наш репортер пребитият мъж.


По време на побоя съпругата на Дилян Йорданов е била в Районното управление на МВР. Тя отшила там, за да подаде жалба, за това че предния ден, също в парка, детето им било нападнато и удряно с юмруци от друго дете. Казали й да дойде на другия ден, тъй като “полицаят, който отговаря, не е в управлението“.


"След районното управление съпругата ми дойде в парка. Видя в какво състояние съм и подаде сигнали. На място пристигнаха патрулка и линейка. Откараха ме в Спешна помощ. По-късно дадох показания. Не мина много време и от полицията ми съобщиха по телефона, че са заловили побойниците“, сподели още Дилян Йорданов.


Ето какво още разказа пред наш репортер битият мъж: “Ден преди побоя отново бяхме в парка. Синът ми си играеше. Съпругата ми го наблюдаваше, а аз бях на по-отдалечено място. Чух я да вика и тръгнах към тях. Видях момче от ромския етнос да налага сина ми с юмруци. Единственото, което направих, е да разтърва децата. Затова и съпругата ми отиде в полицията, за да подаде жалба. Защото искаме, като всички отговорни и нормални родители,  детето ни да не бъде тормозено, да не бъде бито, а да играе и живее в сигурна, спокойна и безопасна среда.“.


На другия ден – 14 август, Дилян Йорданов е жестоко пребит от близки на момчето, удряло с юмруци неговия син. Той си е извадил медицинско свидетелство за побоя и ще съди лицата. Освен това разгласява случая, показвайки своята непримиримост към ширещата се от безнаказаност действителност.


ОДМВР - София в 17:20 ч.: 


Във връзка със случая на нанесен побой на мъж от Ботевград, на двамата задържани извършители вече са повдигнати обвинения и с прокурорско постановление мярката им за задържане е удължена за срок до 72 часа. Двамата са обвинени за престъпления по чл. 325, ал.2 от НК /за хулиганство, извършено с дързост и цинизъм пред множество граждани/ и по чл. 144, ал.3, т.1 от НК /за закана за убийство/.