Районна прокуратура - Ботевград наблюдава досъдебно производство, образувано за престъпления по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК и по чл. 144, ал. 3, т.1, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.


С постановления на наблюдаващия прокурор в качеството на обвиняеми са привлечени братята Б.К. (на 18 години) и И.К. (на 25 години) от гр. Ботевград.


Двамата са привлечени за това, че около 17,00 ч. на 14.08.2023 г. в градския парк в гр. Ботевград в съучастие извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Те нанесли побой на пострадалия Д. Й. и му отправили закана с убийство.


Установено е, че деянието е съпроводено с изключителен цинизъм и дързост, като е извършено на публично място, в светлата част на деня, пред множество граждани. Сред тях имало и малолетни лица, в т.ч. и детето на пострадалия мъж.


Обвиняемите Б.К. и И.К. не са осъждани.


В хода на разследването са разпитани свидетели, приобщени са записи от охранителна камера, като предстои назначаване на видеотехническа експертиза. Извършено е разпознаване на лицата от пострадалия.


От приобщените по досъдебното производство медицински документи е установено, че нанесената телесна повреда представлява „временно разстройство, неопасно за живота на пострадалия“. В тази връзка ще бъде назначена съдебномедицинска експертиза.


Веднага след предявяване на обвиненията на двамата обвиняеми те ще бъдат задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа. Предстои внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.


Разследването продължава.