На 14 август започнаха археологически проучвания на Антична и късноантична крепост „Боровец“ край с. Разлив за сезон 2023 г. Те се провеждат 15-а поредна година. Проучванията са финансирани от Министерство на културата по договор с Исторически музей-Правец след успешно защитен проект за археологическо проучване и теренна консервация. Ръководители на проучването са Татяна Борисова – директор на ИМ Правец, и Михаела Занева от НИМ. Научен консултант е проф. д-р Венцислав Динчев от НАИМ – БАН. Крепостта е недвижима културна ценност с национално значение .


„През настоящият археологически сезон проучванията са съсредоточени на ново място - в югозападния сектор на крепостта, където има най-голяма концентрация от сгради. За последно в тази част са правени разкопки през 2015 г. След откриването на втори вход на крепостта в североизточния ъгъл през 2022 г. очакваме и искаме да изясним планировката в тази част на крепостта. Очакваме да открием нови жилищни сгради и производствени съоръжения, да проследим продължението на откритата улица и части от сгради през 2015 г. Разбира се, очакваме и нови интересни находки, които ще обогатят фонда на музея”- заяви Таня Борисова.


Разкопките ще продължат един месец. Проучванията на Антична и късноантична крепост Боровец са част от мащабен проект, който цели проучване, опазване и социализиране на археологическия паметник като обект на културен туризъм в областта и страната.


"Вече имаме реализиран успешен проект по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия 2014-2020 г. Крепостта е реновирана и представена като туристически обект. На 15 август отново подадохме концепция за проект по Програмата Интеррег България-Сърбия 2021-2027 г. Целта е да извършим цялостна консервация, експониране и социализация на тази старопланинска крепост и да я превърнем в привлекателен туристически обект в трансграничния регион” – посочи директорът на Историческия музей в Правец Таня Борисова.