На днешната дата се навършват 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. По този повод в центъра на Ботевград днес се изви празнично българско хоро, в което се включиха танцьори от Детски танцов състав „Орханийче“, Младежка формация „Ботевградска младост“, Фолклорен ансамбъл „Ботевград“ при НЧ „Христо Ботев 1884“ и Танцов състав „Литаковче“ към НЧ „Светлина 1900“ – Литаково. 


На събитието присъстваха  Иван Гавалюгов – кмет на Община Ботевград, Стефка Граматикова – секретар на Общината и Николина Цолова – зам.-председател на Общински съвет – Ботевград.


В началото на тържеството Цветилена Гергова от 4-та група на ДГ „Синчец“ изпълни стихотворението на  Виолета Петрова „Родина“. Събитието продължи с две песни, изпълнени от Любомира Вушева - „Хубава си моя горо“ и „Я кажи ми, облаче ле бяло“.


Дошлите на площад „Незнаен воин“ представители на различни институции, организации, фирми и граждани поднесоха венци и цветя пред войнишкия паметник, като по този начин изразиха своя признателност, почит и уважение към паметта на личностите, допринесли за провъзгласяване на Съединението. 


Денят на Съединението – 6-ти септември, е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.