Днес се навършват 112 години от рождението на бившия държавен глава Тодор Живков. Пред паметника  в родния му Правец цветя положиха Евгения Живкова, кметът на града Румен Гунински, историкът проф. Искра Баева, проф. Димитър Иванов, издател и преподавател по национална сигурност,  петко Асенов, председател на Националния съвет на ромите в България,  представители на организациите на БСП в региона, граждани и близки на семейството на Живков.

„Един човек, който дава облика на целия 20-ти век на България” – така определи Тодор Живков проф. Искра Баева, която произнесе слово.
„ Днес отбелязваме 112 години от раждането на Тодор Живков. Съвсем скоро отбелязахме и четвърт век от неговата смърт. Тази дистанция във времето дава възможност на историците, каквато съм и аз, да направят една по-обективна оценка на това, което той е направил за България. Дълги години имаше едно отричане на личността на Тодор Живков. Неговия живот до голяма степен олицетворяваше и пътя на България през 20 век.
 Ролята на Тодор Живков в първите години след 1944 год. е сложна. В нея могат да се намерят всякакви неща – и добри, и лоши. Когато той се появява в предните редици на политическата сцена това е моментът, в който и в България след СССР започва десталинизацията. Тодор Живков става символ на либерализацията на България, на опита й да излезе от репресиите и да започне да гради. Да гради, което е толкова важно и нужно сега, на съвременна България” – заяви проф. Искра Баева.

По повод годишнината в Музейния комплекс в града бе открита изложба   „Подаръците – уникални експонати, носители на памет, култура, история“.  Показани са предмети, дарявани от държанци на Индия, Сирия,  Шри Ланка, Либия, които досега не са показвани в постоянната експозиция на музея в Правец.